Tandpasta verwijdert niet meer plak maar blijft geadviseerd

tandpasta

Afgelopen september werd een paper gepubliceerd in The Journal of Clinical Periodontology met betrekking tot het verwijderen van tandplak. Tien onderzoeken in relatie tot dit onderwerp zijn geanalyseerd en samengevoegd in dit paper. Uit de resultaten bleek dat het poetsen van tanden alleen, even effectief is als het poetsen met tandpasta.

Niet onverwacht
Hoewel deze vondst niet onverwacht is, is het verwijderen van tandplak alleen slechts een onderdeel van het poetsproces. Tandenpoetsen zelf is ook effectief wat betreft het verwijderen van voedselresten. Dit betekent echter niet dat het gebruik van tandpasta in zijn geheel weggelaten kan worden.

Tandpasta: toch gebruiken
Professionals op het gebied van tanden raden het gebruik van tandpasta toch aan. Tandpasta bevat namelijk een enorme lijst van actieve ingrediënten die de tanden en het tandvlees beschermen.

“Tandpasta is een verzorgende crème waar allemaal ingrediënten inzitten die goed zijn voor je tanden. Het is noodzakelijk tegen gaatjes door de toevoeging van fluoride en het helpt om verkleuring van het tandoppervlak te voorkomen. Daarbij kunnen er stoffen in zitten die helpen tegen tandhalsgevoeligheid en tandsteenvorming en die helpen om tandvleesontstekingen te verminderen”, aldus Cees Valkenburg, een van de onderzoekers.

Andere doeleinden
Daarnaast helpt tandpasta bij het verwijderen van vlekken, maakt het de adem fris en geeft het een schoon en gezond gevoel.

Poetsen en poetsen
Hoe vaak moet je poetsen op een dag? Valkenburg: “Het basisadvies is twee keer per dag met fluoridetandpasta. Maar nog belangrijker dan hoe vaak je poetst, is de zorgvuldigheid waarmee gepoetst wordt.”

British Society of Periodontology
Volgens de British Society of Periodontology (BSP) is dit paper een interessant overzicht van de beschikbare informatie en een handige toevoeging aan de wetenschappelijke literatuur op mondverzorging.

Volgens hen moet tanden toch met tandpasta worden gepoetst. Tandpasta is gemaakt voor meerdere doeleinden dan enkel het verwijderen van tandplak. Ook zijn de voordelen van tandpasta niet meegenomen in het onderzoek.

Bronnen:

  • Dentistry.co.uk
  • RTL Nieuws
  • British Society of Periodontology

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z