Mondgezondheid kan op diabetesrisico wijzen

Mondgezondheid kan op diabetesrisico wijzen

Een slechte mondgezondheid kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op diabetes, suggereert een nieuwe studie. De resultaten werden gepresenteerd via een poster tijdens de 100e jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society in Chicago (ENDO 2018).

Risico

“De gezondheid van uw tanden kan een teken zijn van risico op diabetes,” zei hoofdauteur Raynald Samoa, M.D., een assistent-professor bij de afdeling Diabetes, Endocrinologie & Metabolisme bij het National Medical Center City of Hope in Duarte, Californië.

Positieve relatie

“Onze bevindingen suggereren dat tandheelkundige onderzoek het risico op het ontwikkelen van diabetes kan signaleren. We vonden een progressieve positieve relatie tussen verergering van glucosetolerantie en het aantal ontbrekende tanden. Hoewel een oorzakelijk verband niet kan worden afgeleid uit dit cross-sectionele onderzoek, toont het aan dat een slechte tandheelkundige uitkomst kan worden waargenomen voor het begin van openlijke diabetes,” zei hij.

Onderzoek

Samoa en zijn collega’s onderzochten de invloed van glucosetolerantie op de mondgezondheid in een representatieve populatie in de Verenigde Staten. De onderzoekers beoordeelden de gegevens van 9.670 volwassenen van 20 jaar en ouder die werden onderzocht door tandartsen tijdens de Nationale Gezondheid en Voedingsexamenenquête 2009-2014.

Analyse

Ze analyseerden hun gerapporteerde BMI- en glucosetolerantietoestand door plasmaglucose vast te stellen, twee uur postchallenge plasmaglucose, hemoglobine A1c (HbA1c), vastgestelde diabetes en of de aandoening werd behandeld met orale middelen of insuline. Vervolgens registreerden de onderzoekers het aantal ontbrekende tanden als gevolg van cariës en  parodontitis bij individuele patiënten. Ze bepaalden de relatie tussen glucosetolerantie en gebitstoestand door rekening te houden met leeftijd, geslacht, ras en etniciteit, familiegeschiedenis van diabetes, rookstatus, alcoholgebruik, onderwijs en armoede-index.

Significante invloed

De auteurs vonden een geleidelijke toename van het aantal patiënten met ontbrekende tanden toen de glucosetolerantie daalde, van 45,57 procent in de groep met normale glucosetolerantie (NGT), tot 67,61 procent in de groep met abnormale glucosetolerantie (AGT), tot 82,87 procent in de groep met diabetes mellitus (DM). Behalve voor geslacht hadden alle andere covariaten een significante invloed op het aantal ontbrekende tanden.

Resultaat

De verschillen in het gemiddelde aantal ontbrekende tanden onder de drie glucosetolerantiegroepen waren significant: 2,26 in de NGT-groep, 4,41 in de AGT-groep en 6,80 in die met DM.

Verband

De auteurs schreven in hun samenvatting dat al in de jaren dertig van de vorige eeuw werd gesuggereerd dat parodontitis en cariës verband houden met diabetes, en dat in 2050 naar verwachting een derde van de Amerikanen door diabetes wordt getroffen.

Bron:
Dentistry Today
Poster gepresenteerd tijdens Endo2018 van de Endocrine Society in Chicago, Verenigde Staten

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Mondhygiëne, Thema A-Z/