Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen

Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen

Een strak schoolbeleid voor suikerinname zorgt voor een betere mondgezondheid. Dit blijkt uit onderzoek uit Nieuw-Zeeland

Belang goede voeding
In Nieuw-Zeeland zijn er geen vastgestelde regels waar scholen zich aan moeten houden, al zijn er enkele scholen die zelf een voedingsbeleid hebben geïmplementeerd om betere gezondheid te promoten. Naar aanleiding van het beleid van de Yendarra School in Auckland hebben de onderzoekers het onderzoek gestart. Het beleid houdt in dat er alleen nog water wordt toegelaten toe als drank op de school en er ook gezorgd word voor gratis flesjes water voor de kinderen. Daarnaast worden ouderen ook gestimuleerd om gezonde lunches te bereiden voor hun kinderen.

De onderzoekers hebben de gegevens met betrekking tot de mondgezondheid van kinderen met de Yendarra School vergeleken met acht andere scholen. De scholen lagen allemaal in een gebied met lastige sociaal-economische omstandigheden, waar ongeveer 80% van de studenten van Pacifische etniciteit is. Door eerdere onderzoeken is bewezen dat kinderen uit deze bevolkingsgroep een hogere ratio cariës hebben. In totaal hebben de onderzoekers de gegevens van meer dan 3.800 kinderen bestudeerd uit de leeftijdsgroep acht tot elf jaar.

Resultaten
Ondanks kleine verschillen in demografische gegevens werd er toch een groot significant verschil gevonden in gemiddeld aanwezigheid cariës, dit was ruim 15% lager bij kinderen van de Yendarra school vergeleken met de studenten van de andere scholen. Daarbij lag het aantal tandextracties bij de kinderen van de Yendarra school ook een stuk lager. De onderzoekers concludeerden dat het voedingsbeleid van de Yendarra School jaarlijks twintig tanden met cariës kan voorkomen. Bij elke drie kinderen zou één tand met cariës voorkomen kunnen worden. Als meerdere scholen dit voorbeeld zouden volgen zou dit dus zeker van positieve invloed zijn op de mondgezondheid van kinderen. De onderzoekers voegden daar nog aan toe dat dit ook aanzienlijk kan schelen in kosten die jaarlijks gemaakt worden aan behandelingen voor cariës.

Bron:
Wiley Online Library

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z/