Decision tree voor classificeren van parodontitis

Decision tree voor classificeren van parodontitis

Een van de belangrijkste elementen in de European Federation of Periodontology (EFP) toolkit voor de nieuwe classificatie van parodontale en peri-implantaire aandoeningen is de ‘decision tree’ voor het beoordelen van parodontitis. De decision tree helpt tandartsen en mondhygiënisten met het nemen van beslissingen rondom en het diagnosticeren van parodontitis.

Vier stappen van de decision tree

De decision tree zoals omschreven in “Periodontitis: clinical decision tree for staging and grading” omvat vier stappen:

  1. De eerste stap maakt het mogelijk voor de mondzorgprofessional om te discrimineren tussen parodontale gezondheid, gingivitis en verdenking van parodontitis bij een nieuwe patiënt;
  2. De tweede stad is een bevestigende stap om verschillende diagnoses te kunnen geven voor parodontitis en andere condities die worden gekenmerkt door gehechtheidsverlies;
  3. De derde stap kijkt naar hoe ernstig en complex het managen van de parodontitis bij de patiënt in kwestie is;
  4. De vierde en laatste stap beoordeelt het risico profiel van de aandoening bij de patiënt.

Proces achter creatie model

Het decision tree model is ontwikkeld door Maurizio Tonetti en Mariano Sanz. De bovengenoemde stappen worden in een pdf document van acht pagina’s grondig uitgelegd. In een uitgebreider artikel in de Journal of Clinical Periodontology wordt dieper ingegaan op het proces achter de creatie van de decision tree. Hier wordt onder andere uitgelegd dat het implementeren van een nieuwe classificatie methode vereist dat de huidige manier van denken wordt aangepast om diagnoses in klinische praktijken en opleidingen te kunnen optimaliseren.

Lees meer over de decision tree van Tonetti en Sanz

Bron:
EFP

 

 

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z/