Oudere kinderen banger voor tandarts dan jongere kinderen

Oudere kinderen banger voor tandarts dan jongere kinderen

Oudere kinderen hebben meer last van tandartsangst dan jongere kinderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De onderzoekers vonden daarnaast dat met name factoren als tandpijn, angst voor boren en ouders die bang zijn voor de tandarts hieraan bijdragen.

Tandartsangst bij kinderen

Voor dit onderzoek volgden Zweedse onderzoekers 160 7-jaar oude kinderen twee jaar lang bij een Zweedse tandartspraktijk. Het gebit van de kinderen werd elk half jaar gecontroleerd en geëvalueerd. De ‘Children’s Fear Survey Schedule-Dentale Subscale’ werd gebruikt om de tandartsangst te meten. De ouders van de kinderen vulden de vragenlijst in.

Groei in tandartsangst over tijd

Uit de angst enquête bleek dat 7% van de 7-jarige kinderen last heeft van tandartsangst (mean = 22.9), waar dit het geval is bij 8% van de 8-jarige kinderen (mean = 25.4). Factoren die bij zouden kunnen dragen aan de ontwikkeling van tandartsangst zijn ouders met tandartsangst, het ervaren van pijn aan het gebit en het krijgen van pijnlijke tandartsbehandelingen of gaatjes. Ook de angst voor naalden, boren en stikken scoorde hoog in de enquête.

Gebreken van het onderzoek waren dat het onderzoek werd afgenomen bij een specifieke groep kinderen, dat kinderen met écht erge tandartsangst niet langskomen bij de tandarts en dat de enquête niet door kinderen, maar door ouders werd ingevuld.

Bron:
Dentistry Journal  

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z