Nieuwe kliniek: geïntegreerde medische en tandheelkundige zorg

tandheelkundige zorg

Kaiser Permanente, een non-profitorganisatie in de Verenigde Staten, heeft de primeur met de opening van een kliniek waar zowel medische als tandheelkundige zorg worden aangeboden.

Voorloper
Kaiser Permanente is een voorloper in het aanbieden van geïntegreerde medische en tandheelkundige zorg, alhoewel er steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan tussen Amerikaanse ziekenhuizen en tandheelkundige praktijken. Hoewel het huidig project nog loopt en in een pilotfase bevindt, is de verwachting dat het programma zich snel zal uitbreiden naar andere regio’s.

Team
Het team bestaat uit drie tandartsen, één pediatrische tandarts, zeven tandartsassistenten, één arts, een arts-assistent en twee verpleegkundigen. De medewerkers werken allemaal met een Elektronisch Patiëntendossier Systeem. Wanneer bijvoorbeeld een afspraak bij de tandarts wordt gemaakt, kan men ook meteen zien of de patiënt een medische behandeling moet ondergaan. Zo kunnen de afspraken op dezelfde dag worden ingepland dat gunstig is voor de patiënt.

Voordelen
Geïntegreerde zorg kan voorkomen dat miljoenen Amerikaanse dollars per jaar worden uitgegeven aan ziekenhuizen voor tandheelkundige behandelingen van patiënten die niet direct toegang hebben tot de tandheelkundige zorg. Volgens de vicepresident van Kaiser Permanente is er genoeg bewijsmateriaal dat het combineren van medische en tandheelkundige zorg de algemene zorgkosten vermindert. Daarnaast kan geïntegreerde zorg bijzonder nuttig zijn voor mensen met aandoeningen zoals diabetes; een ziekte die op den duur kan leiden tot gebitsproblemen. Daarnaast kan de integratie de communicatie tussen de medische en tandheelkundige praktijk verbeteren en eventuele frustraties voorkomen; zoals telefonisch in de wacht worden gezet wanneer men medische informatie probeert te verkrijgen.

Uitdagingen
In het Amerikaans zorgstelsel is het van belang om met vergoedingen en verzekeringen een geïntegreerde zorgsysteem te realiseren. Bijvoorbeeld: dat voor één bezoek één bepaald bedrag betaald moet worden. Daarnaast zal het mogelijk ook een uitdaging zijn om de tandheelkundige en medische elektronische dossiers volledig te integreren.

Bron:
drbicuspid.com

 

 

Lees meer over: Markttrends, Samenwerken, Thema A-Z/