Dalende mondgezondheid bij vijfenzeventigplussers

vijfenzeventigplussers

In 2020 zal ongeveer 40% van de bevolking in Noord Nederland vijfenzestigplusser zijn. Deze stijgende vergrijzing brengt ook meer gezondheidsproblemen met zich mee. Een afnemende mondgezondheid onder zorgafhankelijke ouderen maakt hier deel van uit.

 Over het algemeen blijken ouderen die in een verpleeghuis wonen of afhankelijk zijn van thuiszorg een slechte mondgezondheid te hebben. Zo krijgen zij vaker te maken met afgebroken tanden en kiezen, cariës, tandvleesproblemen en pasvormproblemen als zij een kunstgebit hebben.

Verborgen gezondheidsrisico
Dit veronderstelt Arie Hoeksema, als tandarts-geriatrie gespecialiseerd in mondzorg voor ouderen. In zijn proefschrift stelt hij de relatie tussen hun orale gezondheid en algemene gezondheid en kwaliteit van leven centraal. Hieruit concludeert hij dat de afwezigheid voor mondzorg onder deze doelgroep gezien moet worden als een verborgen gezondheidsrisico.

Geen prioriteit
Naast de aandacht voor aankleden, eten, baden, medicatie innemen, et cetera, wordt de zorg voor het gebit ook niet als een prioriteit gezien door de ouderen zelf. Mondzorgproblemen kunnen echter direct samenhangen met andere gezondheidsproblemen.

Onderzoek
Hoeksema wilde daarom de invloed van een slechte mondgezondheid op het algemene functioneren van ouderen bestuderen. Voor zijn onderzoek analyseerde hij de gegevens van 103 thuiswonende ouderen die recent thuiszorg kregen: 725 zorgafhankelijke ouderen in verpleeghuizen en 1026 thuiswonende vijfenzeventigplussers al dan niet met mantel- en thuiszorg.

Slechtere mondgezondheid
Patiënten met eigen tanden en kiezen blijken jonger te zijn – vergeleken met patiënten zonder gebit – bij een opname in een verpleeghuis, aldus Hoeksema. Zij weigerden echter vaker om mee te werken tijdens tandartsbehandelingen en beschikken over een slechtere mondgezondheid. Ruim 72% van alle nieuwe verpleeghuisbewoners bleek een matige tot slechte mondhygiëne te hebben. Zij behoeven dus in feite regelmatige tandartscontroles en behandelingen.

Kunstgebit maakt zorgafhankelijker
Volgens Hoeksema zijn mensen met een kunstgebit kwetsbaarder en daardoor afhankelijker van zorg. Tevens is het medicijngebruik binnen deze groep in verhouding groter.

Bron: rug.nl

Lees meer over: Ouderentandheelkunde, Thema A-Z