KOM: 80% van de tandartsen fraudeert voor geven kwalitatieve mondzorg

KOM: 80% van de tandartsen fraudeert voor geven kwalitatieve mondzorg

Tijdens het forum van het Keurmerk Onafhankelijke Mondzorg (KOM) gaf 80% van de aanwezige tandartsen toe te “frauderen” om een toch een kwalitatieve mondzorgbehandeling te kunnen geven. Hans Beekmans, voorzitter van KOM, zei dat tandartsen in een spagaat terecht komen tussen wat wettelijk mogelijk is en de wens om kwalitatief en innovatief te kunnen werken. Hij riep de politiek dan ook op om tandartsen de werkelijke verrichtingen te laten declareren en de patiënt mee te laten praten over zijn eigen mondzorg, meldt Medical Facts.Leugen uit de gezondheidszorg
Het KOM is in januari dit jaar opgericht en hield op donderdag 17 maart een forum waarbij zo’n 100 tandartsen, vertegenwoordigers uit de politiek, verzekeraars en patiënten aanwezig waren. KOM-voorzitter Beekmans: “De leugen moet uit de gezondheidszorg, de patiënt moet kunnen krijgen waar hij of zij voor kiest. En die verrichtingen moeten normaal en transparant gedeclareerd kunnen worden door de tandarts. Het is ook te gek voor woorden dat patiënten die zelf willen bijbetalen voor (top)tandheelkundige zorg, dat in ons land niet mogen. Dat is in Nederland zelfs strafbaar. Als enige land in Europa.”

Daling kwaliteit mondzorg
Beekmans ziet met name de laatste tien jaar een daling van de kwaliteit van mondzorg in Nederland, niet alleen in de praktijk maar ook in het onderwijs. Twee KOM-tandartsen lieten tijdens hun presentatie voorbeelden zien waarbij de kwaliteit niet werd ondersteund door beleid van de overheid. VVD-kamerlid Arno Rutte gaf aan dat het onderwerp mondzorg niet op de agenda staat van politiek Den Haag. Hij wil bekijken of patiënten zelf weer mogen bepalen of ze voor extra mondzorg willen betalen.

Ook zorgverzekeraars gaven toe deze situatie vaker te zien. Mevrouw Kroese, adviserend tandarts van de VGZ, gaf aan dat er op grote schaal sprake is van een groeiende tweedeling tussen slechte kwaliteit mondzorg en niet declareerbare kwalitatieve mondzorg.

Het KOM organiseert op 11 juni een symposium voor patiënten over dit onderwerp: de aangesloten KOM-tandartsen nodigen dan hun patiënten uit.


Bron: Medical Facts

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *