NZA-monitor mondzorg 2018: toename gedeclareerde omzet per patiënt

NZA-monitor mondzorg 2018: toename gedeclareerde omzet per patiënt

Op 9 juli publiceerde de NZA de Monitor mondzorg 2018 waarin de ontwikkelingen in de mondzorg tussen 2013 en 2016 in beeld gebracht worden.

De monitor is gebaseerd op de gegevens van de zorgverzekeraars en kijkt alleen naar de mondzorg die gedeclareerd is via de zorgverzekeraar.

De NZa vat het rapport als volgt samen:

Toename gedeclareerde omzet per patiënt

De NZa heeft voor een aantal veel gedeclareerde prestaties de gedeclareerde kosten per patiënt in beeld gebracht en deze afgezet tegen de tarieven. “We zien over het algemeen een toename in de gedeclareerde omzet per patiënt, maar bij een aantal prestaties is het gedeclareerde bedrag niet toegenomen. De stijging in de gedeclareerde kosten ten behoeve van de preventieve mondzorg en de kosten gedeclareerd door orthodontisten is het grootst”, schrijft de NZA.

Verschil in gedeclareerde kosten per patiënt tussen praktijken

De zorgautoriteit ziet bij een aantal prestaties relatief veel verschil tussen praktijken in gedeclareerde kosten per patiënt.  “Dit zijn doorgaans de prestaties waarbij materiaal- en techniekkosten in rekening gebracht kunnen worden. De variatie zit waarschijnlijk in de verschillende soorten materialen en technieken die gebruikt kunnen worden bij de behandeling”, meldt het rapport.

Hierbij meldt de samenvatting van het NZa-rapport dat de registratie van materiaal- en techniekkosten niet juist is. “Soms wordt de prestatie met een sterretje geregistreerd (bijvoorbeeld R24*) en soms wordt de prestatie zelf (bijvoorbeeld R24) geregistreerd. Dit zorgt ervoor dat er een aantal aannames zijn gedaan om conclusies te kunnen trekken over de materiaal- en techniekkosten.”

Effect wijzing regels mondzorg behaald

De NZa bekeek of de wijzigingen in de omschrijving of de tariefstructuur van bepaalde prestaties werkelijk effect hebben gehad. Dit blijkt veelal het geval te zijn, meldt het NZa-rapport.

Conclusie NZa

“We concluderen dat in de periode 2013-2016 de gemiddeld gedeclareerde omzet per patiënt toeneemt. In die zelfde periode zijn de tarieven gedaald. De omzetstijging in de orthodontie lijkt relatief het grootst. Daarnaast nemen we voor zowel de preventieve mondzorg als voor de curatieve mondzorg een stijging van de gedeclareerde omzet per patiënt waar. De toename in de gedeclareerde kosten per patiënt voor preventieve mondzorg is groter dan de toename in curatieve mondzorg”, meldt de NZa.

ANT: “Onvolledig beeld”

Volgens de ANT is de nuancering van de NZa onvoldoende. “Een onderzoek uitgevoerd op alleen gegevens van de zorgverzekeraars en zonder het meenemen van de economische context blijft een onvolledig beeld geven van de mondzorgsector. Het gekozen basisjaar heeft statistisch gezien een grote invloed op de uitkomst. Dat de patiënt gemiddeld meer uitgeeft aan mondzorg kan vele oorzaken hebben zoals onder andere een toegenomen consumentenvertrouwen, inhalen van uitgestelde vraag, koopkrachtontwikkeling en positief reageren op de tariefsdalingen van de afgelopen jaren”, schrijft de ANT op haar website.

Bron:
NZA Monitor Mondzorg 2018
ANT

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z