Stress bij tandartsen: oorzaak en aanpak

Stress

Vier op de tien tandartsen in het Verenigd Koninkrijk ervaren veel stress. Dat blijkt uit een survey die door de British Dental Association (BDA) is uitgevoerd. Tim Newton, hoogleraar psychologie, en Brid Herdon, tandarts en coach, leggen uit hoe stress bij tandartsen ontstaat en wat men er aan kan doen om de stress te verminderen.

Factoren
Professionals willen graag dingen zo snel mogelijk veranderen om de stress in hun professionele leven te verminderen. Maar men moet zich ervan bewust zijn dat het vooral heel belangrijk is om te achterhalen wat de oorzaak is. Stress ontstaat wanneer we bijvoorbeeld te hoge eisen stellen, of redelijke eisen stellen maar bepaalde factoren ontbreken (bijvoorbeeld capaciteit, vaardigheden, uitrusting, personeel, energie, geld) om hieraan te voldoen.

Langdurige stress
Korte perioden van onevenwichtigheid (acute stress) zoals defect apparatuur of teveel patiënten op een dag is in principe te overzien. Maar aanhoudende stress kan ontevredenheid en angst veroorzaken. Omdat dit over langere tijd uitstrekt, wordt de stress op een gegeven moment gezien als ‘normaal’. Vandaar dat we vaak niet meer door hebben dat we gestresst zijn. Echter blijkt uit onderzoek dat tussen de 8% en 16% van de mensen werkzaam in de tandheelkunde stress ervaart die mogelijk schadelijk is voor hun gezondheid. 18% heeft ook last van burnoutklachten.

Oorzaak
Maar wat is de oorzaak? Tandartsen ervaren vaak een financiële druk en ook een tandheelkundige behandeling vereist een hoge mate van concentratie dat tot stress kan leiden. Daarnaast kunnen tijdsdruk, gebrek aan waardering van patiënten en het grote aantal patiënten bepalende factoren zijn.

Aanpak
Als tandarts kunt u uw stress aanpakken door voor uzelf na te gaan wat de oorzaak is van de spanning die u ervaart. Het uitzoeken van de oorzaak is zeer belangrijk om de benodige stappen te maken om er iets aan te gaan doen.

Tim Newton is hoogleraar psychologie, toegepast op de tandheelkunde. Hij heeft al meerdere artikelen gepubliceerd over de oorzaak van stress en burn-outs bij tandartsen en heeft interventies ontworpen om de stress te verminderen.

Brid Hendron is een gekwalificeerde tandarts en communicatie coach. Brid biedt op maat gemaakte training voor professionals in de gezondheidszorg om de prestaties te optimaliseren en stress te verminderen. Ze is een gekwalificeerd NLP trainer en biedt een-op-één coaching voor alle tandheelkundige professionals.

Bron:
nature.com

Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier/