Suzette van der Waal winnaar NVT WTA Hamer Duyvenszprijs 2015

winnaar NVT

De NVT WTA commissie kent eenmaal per jaar, onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging van Tandartsen een wetenschappelijke onderscheiding toe aan het tandheelkundig proefschrift dat door de NVT WTA leescommissie als beste van dat jaar is beoordeeld. Deze onderscheiding draagt de naam NVT WTA-Hamer Duyvenszprijs, zo genoemd omdat in het verleden de prijs mede werd gefinancierd vanuit legaten van de toenmalige tandartsen Hamer en Duyvensz.

De NVT WTA Hamer Duyvenszprijs is tijdens de NVT Ledenavond op maandag 9 november 2015 uitgereikt aan Dr. Suzette V. van der Waal voor haar proefschrift:

A new strategy in root canal therapy
There is a lot going on in endodontic disinfection

Dr. Suzette V. van der Waal heeft haar onderzoek verricht aan de Universiteit van Amsterdam en ACTA, afdelingen Cariologie, Endodontologie & Pedodontologie en Preventieve Tandheelkunde. Haar promotores waren: Prof.dr. P.R. Wesselink en Prof.dr. W. Crielaard.

Relevantie voor tandarts algemeen practicus
Van der Waal ontving deze prijs vanwege de relevantie van het onderwerp voor de tandarts algemeen practicus.

Nieuwe methode voor desintectie van geïnfecteerde wortelkanalen
Het doel van het onderzoek was de ontwikkeling van een nieuwe methode voor desinfectie van geïnfecteerde wortelkanalen. Er werd een model ontwikkeld waarin het mogelijk was de bacteriële biofilm te bestuderen en kanaalirrigatie middelen zoals natriumhypochloride en calciumhydroxide te bestuderen op hun effectiviteit. Door middel van diffusie en osmose dringt het desinfectans door tot de biofilm en de bacteriën daarin. Dit leidt slechts traag tot celdood.

Daarom werden andere stressfactoren voor de bacteriën aan het desinfectans toegevoegd, zoals ook in de voedselindustrie gebeurt om eten langer vers te houden. Kaliumsorbaat, natriumchloride, tezamen “aangepaste zoutoplossing MSS” genoemd. In vitro werden wortelkanalen geïnfecteerd en vervolgens werd een desinfectans aangebracht te weten hypochloriet, hypochloriet met MSS en calciumhydroxid.

Hypochloriet met MSS bleek het meest effectief. Vervolgens werden hypochloriet concentratie en pH getest van oplossingen verkrijgbaar in de supermarkt of in een Dental Depot. Beide zijn effectief en 5 maanden houdbaar, hoewel de supermarkt oplossing met hypochloriet nogal varieerden in hun concentratie vrij chloor.

Vervolgens richt het proefschrift zich op calciumhydroxide dat ondanks zijn hoge PH, ook niet in combinatie met hypochloriet een weinig effectief middel is om bacteriën in een wortelkanaal biofilm te doden. Bovendien heeft Ca(OH)2 geen gunstige invloed op de genezing van de parodontitis apicalis.

Conclusies

De conclusies uit het proefschrift zijn van belang voor de tandarts algemeen practicus.

  • De zoutoplossing MSS lijkt veilig en draagt bij, samen met hypochloriet, tot een effectieve desinfectie van geïnfecteerde wortelkanalen.
  • De concentratie natriumhypochloride kan fors afwijken van de informatie op de verpakking, bij supermarkt verpakkingen meer dan bij de 2% hypochloriet verpakking van een Dental Depot.
  • CA(OH)2 kan bacteriën in biofilms niet elimineren.

Uitgangspunten NVT – WTA Hamer Duyvenszprijs
De promovendus heeft zijn/haar wetenschappelijke arbeid gepubliceerd in een proefschrift en heeft deze dissertatie met succes verdedigd in een Nederlandse Universiteit. De promovendus moet als tandarts ingeschreven staan in het BIG-register.

Het onderwerp van de dissertatie moet (klinisch)tandheelkundig van aard zijn of te maken hebben met een randgebied van de tandheelkunde en moet bij voorkeur relevant zijn voor de tandarts algemeen practicus.

 

Lees meer over: Actueel, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z