Oculus Rift: een kijkje in de operatiekamer bij kaakchirurgie

Binnenkort is het mogelijk om met een virtuele headset nauwkeurige grafische weergaves weer te geven van de menselijke anatomie en verschillende chirurgische procedures.

Yeshwanth Pulijala
Yeshwanth Pulijala, PhD onderzoeker aan de universiteit van Huddersfield, is gekwalificeerd kaakchirurg en stuitte tijdens zijn werk tegen de problemen van de weinige mogelijkheden voor visualisatie in de operatiekamer. Zijn passie voor 3D-ontwerpen was al eerder opgewerkt tijdens een master aan de universiteit van Glasgow, waar hij SurFace ontwikkelde: een mobiele applicatie die patiënten informatie geeft over kaakoperaties.

Live-operaties
“Leren door middel van observatie en participatie zijn belangrijke aspecten van het onderwijs van toekomstige chirurgen en tandartsen. Studenten leren het vak door het observeren van live-operaties.” Aldus Yesh. Probleem is echter dat, mede door de drukte in operatiekamers, niet iedereen altijd even goed mee krijgt wat er nou precies tijdens zo’n operatie gebeurt.

Virtuele headset
Yesh verdiepte zich in dit probleem, en combineerde dat met zijn interesse voor 3D-ontwerp. Uiteindelijk kwam hieruit de zogenaamde Oculus Rift: een speciale virtuele headset die de mogelijkheid biedt om de volledige chirurgische procedure stap voor stap te kunnen volgen, op zo’n manier dat het nauwelijks van het zelf uitvoeren van een operatie te onderscheiden is. De eerste versie hiervan zal begin 2016 op de markt worden gebracht.

Bron: University of Huddersfield

Lees meer over: Actueel, E-health, Kennis, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *