Collosseum Dental dicht door cyberaanval | ruim 2 miljoen euro losgeld betaald

Collosseum-Dental-dicht-door-cyberaanval

Meer dan honderd tandartspraktijken van Collosseum Dental zijn sinds donderdag 4 augustus dicht vanwege een cyberaanval, meldt RTL Nieuws. Het bedrijf gaat aangifte doen bij de politie en heeft ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingelicht.

Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Het personeel heeft volgens een bron van RTL Nieuws geen toegang tot de patiënthistorie van klanten. Collosseum Dental denkt aan een cyberincident. De keten verwacht dat de praktijken vanaf 8 augustus mondjesmaat weer open gaan.

Volgens Dave Maasland, CEO van cybersecuritybedrijf ESET Nederland, heeft dit alle kenmerken van een ransomware-aanval in zich. “Het stilvallen van een operatie, niet bij systemen of websites kunnen, aangifte bij de politie en een melding bij de AP, dat wijst allemaal die kant op,” vertelt Maasland. “In de huidige golf van cyberincidenten is het helaas bijna altijd ransomware.”

Bekijk ook: Zo gaan criminelen te werk tijdens een ransom-ware aanval

Lees ook: Wat moet ik doen om ransomware te voorkomen?

Bron:
RTL Nieuws
YouTube

Update 9 augustus: Losgeld betaald

Colosseum Dental heeft ruim 2 miljoen euro losgeld betaald aan criminelen van de cyberaanval, meldt de Volkskrant. Het bedrijf zegt op haar website dat er een onderzoeks- en hersteltraject gestart is en dat er geen andere opties waren dan afspraken maken met de aanvallers over teruggave van de data. “Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen.”

Lees meer over: ICT, Ondernemen