85 tandartspraktijken in het VK sluiten door een tekort aan tandartsen

Gesloten

Bupa Dental Care, een toonaangevende tandheelkundige dienstverlener in het Verenigd Koninkrijk, gaat 85 tandartspraktijken sluiten, verkopen of samenvoegen. De redenen hiervoor zijn een nationaal tekort aan tandartsen, en de invloed van inflatie en hoge energieprijzen.

Tekort aan tandartsen

Het bedrijf zegt dat het aanzienlijke investeringen heeft gedaan, maar er de afgelopen tijd niet genoeg tandartsen geworven konden worden om in veel praktijken National Health Service (NHS)-zorg te verlenen. Hierdoor hebben patiënten in een deel van hun praktijken geen toegang gehad tot de tandheelkundige diensten van de NHS die ze nodig hebben.

Complexere zorg sinds corona

Bupa zei dat het nationale tekort aan tandartsen is verergerd door het NHS-contractmodel en door een toegenomen vraag en complexiteit van de zorg sinds het begin van de coronapandemie. Ook zijn de kosten voor het uitvoeren van patiëntenbehandelingen gestegen door inflatie en hogere energieprijzen.

Personeel wordt overgeplaatst

In totaal worden later dit jaar 85 van de 475 praktijken in het VK en Ierland gesloten, verkocht of samengevoegd. Tot die tijd blijven de praktijken open. De verhuizing zal gevolgen hebben voor 1.200 werknemers en zelfstandigen, wat neerkomt op meer dan 10% van de 9.000 medewerkers. Bupa zei dat het getroffen personeel waar mogelijk zou overplaatsen naar verschillende afdelingen van het bedrijf.

Patiënten zijn prioriteit

Mark Allan, algemeen directeur van Bupa Dental Care, zei: “Als toonaangevende tandheelkundig dienstverlener in het VK moet het onze prioriteit zijn om patiënten in staat te stellen de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Voor de meeste getroffen praktijken zal dit besluit de commissarissen in staat stellen om lokale aanbieders voor het NHS-contract aan te schaffen, en diensten en investeringen af te stemmen op de behoeften van de lokale gemeenschap, waardoor patiënten een betere kans krijgen om toegang te houden tot NHS-tandheelkundige diensten.

Contracten worden teruggegeven

Het bedrijf zegt de NHS-contracten voor de praktijken die gaan sluiten terug te geven. Dit betekent dat commissarissen een nieuwe aanbieder kunnen vinden om patiënten in het gebied te blijven behandelen.

Laatste redmiddel

“We begrijpen volledig welke impact de beslissing van vandaag heeft op onze patiënten en onze mensen binnen deze praktijken. Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen en sluiting is een laatste redmiddel”, aldus Allan.

Significante uitdagingen

“Ondanks onze voortdurende inspanningen wordt de tandheelkundige industrie geconfronteerd met een aantal significante en systemische uitdagingen die extra druk uitoefenen op het verlenen van patiëntenzorg, met name het werven van tandartsen om NHS-tandheelkundige zorg te verlenen. Deze beslissing stelt ons in staat om onze inspanningen te concentreren op hoogwaardige, voortdurende duurzame zorg voor patiënten in ons bredere portfolio.”

Bron:
Bupa

 

 

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z