Acht orofaciale manifestaties van ziekte van Lyme geïdentificeerd

Acht orofaciale manifestaties van ziekte van Lyme geïdentificeerd

De ziekte van Lyme staat bekend om symptomen als rode vlekken op de huid en pijn. Een systematische review gepubliceerd in het Journal of Dental Hygiene heeft echter acht orofaciale manifestaties geïdentificeerd, waaronder veranderde smaak en gezichtsverlamming.

Ziekte na beet van besmette teek

Volgens het RIVM krijgen elk jaar zo’n 27.000 mensen per jaar de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Het is de meest voorkomende vector-overgedragen ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en wordt overgedragen door de beet van een besmette teek. Het is bekend dat de ziekte van Lyme hoofdpijn en niet-specifieke orofaciale pijn veroorzaakt die kan lijken op temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen.

Betere voorlichting voor vroegere diagnose

Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat 46% van de ondervraagde zorgverleners een patiënt met de ziekte van Lyme was tegengekomen. Desalniettemin concludeerden onderzoekers uit die studie dat medische professionals, waaronder tandheelkundigen die mogelijk niet op de hoogte zijn van het verband tussen de ziekte en orale manifestaties, beter voorgelicht moeten worden over de ziekte om een vroegere diagnose te bevorderen.

Systematische review

Wetenschappers van de Old Dominion University in de Verenigde Staten voerden daarom een systematische review uit zodat tandheelkundige teams beter geïnformeerd kunnen worden over de frequentie van met de ziekte van Lyme geassocieerde orofaciale manifestaties bij patiënten in de VS. De groep analyseerde twaalf artikelen die tussen 1992 en 2017 waren gepubliceerd in niet-tandheelkundige tijdschriften. In totaal hadden de artikelen betrekking op 951 patiënten.

Acht orofaciale manifestaties

Er werden acht orofaciale manifestaties in hoofd-halsregio’s gevonden. Het meest voorkomende symptoom was gezichtsverlamming, wat optrad bij 404 patiënten (42,5%), gevolgd door temporomandibulaire gewrichtspijn bij 42,0% van de patiënten. Ook hoofdpijn (39,5%), een stijve nek (13,6%) en veranderde smaak (11,0%) kwamen relatief vaak voor. Verder hadden sommige patiënten last van nekpijn (7,5%) en uitslag van erythema migrans (5,2%). Het hebben van keelpijn was het minst voorkomende symptoom en trof slechts 29 patiënten (3%).

Resultaten geldig binnen de VS

De studie betrof alleen populaties binnen de VS. Aangezien varianten van de ziekte van Lyme in andere landen kunnen verschillen zijn de resultaten niet generaliseerbaar, schrijven de auteurs. Er zijn meer studies nodig zodat deze medische aandoening beter kan worden begrepen door mondzorgverleners en tijdig kan worden behandeld.

Beschouw ziekte van Lyme als mogelijke oorzaak

Wanneer een klinisch onderzoek er niet in slaagt om een specifieke pathologie van de mondgezondheid te identificeren bij patiënten die onverklaarbare orofaciale symptomen ervaren, zouden tandartsen de ziekte van Lyme als een mogelijkheid moeten beschouwen, schrijven de auteurs.

“Het is belangrijk voor tandheelkundige professionals om op de hoogte te zijn van de orofaciale manifestaties van de ziekte van Lyme en om een verwijzings- en follow-upplan te hebben met huisartsen om de best mogelijke gezondheidsresultaten voor hun patiënten te bereiken”, schrijven de onderzoekers.

Tijdig diagnose stellen

Het niet stellen van een “tijdige diagnose kan ervoor zorgen dat de ziekte zich in latere stadia ontwikkelt die worden gekenmerkt door chronisch lijden en levensbedreigende aandoeningen die moeilijk te behandelen zijn, waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt negatief wordt beïnvloed”, aldus de groep.

Bron:
Journal of Dental Hygiene 

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z