Hergebruik mondkapjes mogelijk door plasma-ionisatie

FFP2-masker

Zoals iedereen weet is er momenteel een tekort aan FFP2 mondkapjes in Nederland. Roy Pelzer heeft een methode ontdekt waardoor met behulp van plasma-ionisatie de kapjes kunnen worden gesteriliseerd en ze tot twee keer kunnen worden hergebruikt.

Hergebruik mondkapjes mogelijk door plasma-ionisatie

Zoals iedereen weet is er momenteel een tekort aan FFP2 mondkapjes in Nederland. Roy Pelzer heeft nu een methode ontdekt waardoor met behulp van plasma-ionisatie de kapjes kunnen worden gesteriliseerd en ze tot twee keer kunnen worden hergebruikt.

Gebrek aan FFP2-maskers

FFP2 mondkapjes zijn eigenlijk bedoeld om tijdens eenmalig gebruik pathogenen voor de drager uit te lucht te filteren. Deze dagen worden er door de coronacrisis zoveel van gebruikt dat het einde van de voorraad in zicht is. Roy Pelzer, werkzaam aan het Maastricht UMC als expert steriel-medische hulpmiddelen, onderzocht daarom of de mondkapjes gesteriliseerd kunnen worden zodat ze een extra ronde meegaan.

Plasmasterilisatie met waterstofperoxide

Dit bleek inderdaad mogelijk te zijn door plasmasterilisatie met waterstofperoxide op 60 °C. Omdat vrijwel alle ziekenhuizen zelf een plasmasterilisator hebben kunnen ze zelf hun mondmaskers klaarmaken voor tweede of derde gebruik. Zo kunnen per dag zo’n 2400 FFP2 maskers schoon worden gemaakt.

Bacteriën groeien niet op schoongemaakte kapjes

Zelf testten Pelzer en zijn collega’s de gesteriliseerde kapjes door stukjes te kweken in omstandigheden waar micro-organismen gedijen. Op de gesteriliseerde mondmaskers groeiden geen bacteriën, op de gebruikte maar niet schoongemaakte wel. Hoewel er niet op virussen is getest zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat de behandeling op hen hetzelfde effect heeft.

Na drie keer steriliseren is effect weg

Nieuwe mondkapjes beschermen voor ongeveer 94 % tegen ziekteverwekkers. Dit kan worden getest door naar de ratio van deeltjes aan de binnen- en buitenkant van het masker te kijken. Bij de nieuwe was dit getal tijdens een test van het RIVM 162, na één keer ‘wassen’ 151 en na drie keer 103. Vaker steriliseren leidde tot een dusdanige vermindering van de filterfunctie dat de mondkapjes onbruikbaar zouden zijn. De test was wel beperkt qua aantal geteste types en keek niet naar gebruikte kapjes.

Goedgekeurd door RIVM

De sterilisatiemethode is afgelopen 17 maart door het RIVM goedgekeurd waardoor mondmaskers in totaal nu drie keer te gebruiken zijn. Voorlopig worden de schoongemaakte kapjes echter nog niet gebruikt, maar veilig bewaard voor wanneer de mondmaskersnood zo hoog wordt dat ze nodig zijn.

Bron:
NRC, 18 maart 2020, Waterstofperoxide geeft mondkapje tweede ronde.
Zorgvisie

Lees meer over: Corona, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z/