IGJ: stop met mondzorg die geen haast heeft

stop-mondzorg---corona

“Tandartsen en mondhygiënisten moeten stoppen met mondzorg die geen haast heeft”, meldde de IGJ op vrijdagavond 20 maart.
Dit om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Zij moeten alleen in spoedgevallen nog patiënten behandelen.”

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vindt het belangrijk dat deze tijdelijke beroepsnorm voor de mondzorg door de beroepsgroep wordt gevolgd.

Advies mondzorgkoepels en ondersteuning hiervan door VWS en IGJ

Zondagmiddag 15 maart adviseerden de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT  en ook de Vlaamse beroepsverenigingen VBT en VVT hun leden om met ingang van maandag 16 maart 2020 en in ieder geval tot 6 april 2020 de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoed bij niet-coronapatiënten.
Het ministerie van VWS heeft op 18 maart laten weten dat ze het advies van de KNMT – in samenwerking met de ANT, NVM-Mondhygiënisten en ONT – ondersteunt om de reguliere zorgverlening te staken en in de eigen praktijk nog uitsluitend spoedzorg te verlenen aan niet-coronapatiënten.

“De beroepsgroep heeft op basis van hun eigen kennis en expertise zelf een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de verschillende risico’s. Alle zorgaanbieders en zorgverleners moeten zich aan de normen voor verantwoorde zorg van de beroepsgroep houden. Nu betekent dat dus tijdelijk dat alleen spoedeisende mondzorg wordt gegeven”, schrijft de IGJ.

Lees meer over: Corona, Thema A-Z/