Nanodiamanten bestrijden infecties na wortelkanaalbehandeling

Nanodiamanten in combinatie met het vulmateriaal guttapercha en antibiotica, kunnen bacteriële infecties na een wortelkanaalbehandeling voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in ACS Nano



Infecties
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken weefsel verwijderd met als doel het verlies van tanden te voorkomen. De ontstane lege ruimte wordt vervolgens gevuld met het polymeer guttapercha. Een van de nadelen van guttapercha is dat het niet veel infecties kan afweren. Door eventueel resterende infecties in het wortelkanaal kan dit alsnog leiden tot ongewenst tandverlies.

Nanodiamanten
Om deze reden heeft het team van de University of California School, Los Angeles (UCLA) School of Dentistry twee varianten op guttapercha ontwikkeld met gebruik van nanodiamanten. De nanodiamanten zijn een bijproduct van de diamantindustrie en duizendmaal kleiner dan de breedte van een menselijke haar. Nanodiamanten zijn door hun vorm zeer efficiënt in het afleveren van proteïnen.

Varianten
De eerste variant betreft het vulmateriaal en nanodiamanten. Na een röntgenfoto bleek dat deze variant net zo effectief was als de ‘normale’ guttapercha. Vervolgens hebben de onderzoekers een tweede variant getest die naast nanodiamanten, het breedspectrumantibioticum amoxicilline bevatte. Deze variant was wel effectiever in de bestrijding van bacteriële infecties dan de ongewijzigde guttapercha.

Vervolg
In de komende twee jaar zal het team de combinatie van nanodiamanten met guttapercha optimaliseren en beginnen met de klinische tests aan de UCLA.

Bron: ACS Nano 

Lees meer over: Endodontie, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *