Tabaksfabrikanten in Canada veroordeeld tot schadevergoeding aan rokers

Tabaksfabrikanten in Canada veroordeeld tot schadevergoeding aan rokers

Hoewel het gerechtshof in Nederland besloot de tabaksindustrie niet te vervolgen, is in Canada nu anders geoordeeld. Meer dan 100.000 tabaksslachtoffers wonnen daar hun rechtszaak. Drie grote sigarettenfabrikanten moeten een schadevergoeding van 11 miljard euro betalen.

Hoger beroep

Fabrikanten Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges en JTI-MacDonald worden ervan beschuldigd meer te moeten doen om hun consumenten te waarschuwen voor gevolgen van roken. In 2015 oordeelde de rechter al over deze nalatigheid, waarop de fabrikanten in hoger beroep gingen. Zij zijn van mening dat de gezondheidsrisico’s alom bekend zijn. De rechter was het hier niet mee eens en oordeelde in het voordeel van de rokers.

Eerste strafrechtelijke vervolging

De rechtszaak, die al sinds 1998 loopt, is de eerste in Canada waarbij sigarettenfabrikanten strafrechtelijk worden vervolgd. In Nederland gebeurde dit afgelopen jaar tevens voor de eerste keer onder leiding van advocate Bénédicte Ficq.

Kwestie van ‘niet kunnen’?

De uitspraak dat de Nederlandse tabaksproducenten geen strafbaar feit hebben gepleegd, deed Ficq echter niet opgeven. Volgens haar ging het hier binnen het gerechtshof in Den Haag niet om een kwestie van niet willen, maar van niet kunnen. Wellicht dat de uitspraak in Canada hier verandering in gaat brengen.

Bron:
Opzij.nl
RTLZ.nl

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z/