Onderzoek: topsporters extra vatbaar voor tandheelkundige noodgevallen

kiespijn

Als atleten mondgezondheidsproblemen hebben, kan dit hun prestaties beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek onder de atleten van de Pan American Games 2019 in Lima. Hun resultaten werden als open acces artikel gepubliceerd in BDJ Open.

Topsporters krijgen tandheelkundige zorg op nationale en internationale sportevenementen. Sporters kunnen zich laten behandelen voor sportgerelateerde verwondingen en bestaande mondaandoeningen.

Eerdere studies suggereren een verband tussen mondgezondheidsproblemen en negatieve effecten op de prestaties van topsporters. In Latijns-Amerika is een dergelijk onderzoek naar sporttandheelkunde echter nog niet uitgevoerd, zeker niet tijdens de Pan American Games.

Daarom nam een groep onderzoeker zich als doel om de mondgezondheidsproblemen op de Pan American Games in Lima in 2019 te beschrijven, het aantal orofaciale verwondingen en mondziekten bij de atleten te bepalen, en aan te tonen dat de mondproblemen voornamelijk worden veroorzaakt door eerdere orale ziekten en niet door orofaciale trauma.

Methodologie

Alle tandheelkundige rapporten van atleten (≥ 18 jaar, beide geslachten, uit 41 landen) die tijdens de Spelen in de Pan American Villa’s spoedeisende tandheelkundige zorg kregen, werden opgenomen. De verwondingen en soorten mondziekten werden geclassificeerd volgens het door het Internationaal Olympisch Comité voorgestelde Injury and Disease Monitoring System.

Resultaten

Van de 6.680 deelnemende atleten werden 76 (1,14%) gepresenteerd als tandheelkundige noodgevallen. 90,8% (69/76) van de atleten had al bestaande mondaandoeningen. De meest voorkomende waren parodontitis (34%, 26/76) en tandbederf (29%, 22/76). De sporten met de meeste gevallen waren atletiek (29%, 22/76), voetbal (8%, 6/76) en taekwondo (8%, 6/76). De meeste tandheelkundige noodgevallen kwamen uit Peru, Puerto Rico, de Bahama’s, Grenada en Venezuela.

Conclusie

Reeds bestaande mondaandoeningen kwamen vaker voor dan sportgerelateerde ongevallen. De meest voorkomende ziekten waren parodontitis en tandbederf.

Bron:
BDJ Open

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z