Nieuwe ANT-voorzitter: Het moet anders

Nieuwe ANT-voorzitter: Het moet anders

De beroepsorganisatie ANT heeft per 25 januari tandarts-implantoloog Jan Willem Vaartjes als nieuwe voorzitter benoemd. Vaartjes volgt hiermee Mr. Ron de Graaff op. dental INFO interviewde de nieuwe voorzitter.

Waarom heeft u uzelf beschikbaar gesteld voor deze functie?
Het afblazen van het experiment vrije tarieven en de negatieve positionering van de tandarts in de media vorig jaar heb ik als dramatisch ervaren. Het besef is goed tot me doorgedrongen dat het vertegenwoordigen van de belangen van de tandarts echt anders moet. Scherper en slimmer, dat is wat we nodig hebben in de aankomende turbulente jaren. De ANT heeft zich altijd al kritischer opgesteld en staat ook van oudsher voor kwalitatief goede tandheelkunde. Dat maakt dat ik me goed thuis voel bij de ANT.

Wat zijn de uitdagingen voor de tandarts in de komende jaren?
Het zal de komende jaren een uitdaging zijn om een goede tandarts te zijn én tevens een gezond bedrijf te voeren. Als beginnend voorzitter en werkzaam als tandarts-implantoloog kan ik niet anders concluderen. Gezien de huidige ontwikkelingen zal de regeldruk toenemen en een reële tarifering verder onder druk komen te staan. Een mooi voorbeeld is de term ‘doelmatigheid’ die populair is in de politiek. Helaas is deze term vaak een eufemisme voor de toenemende bureaucratie en afnemende keuzevrijheid. Deze keuzevrijheid is zowel in het belang van de consument als de tandarts en is een speerpunt voor de ANT.

Doelt u op het kostenonderzoek, als u praat over het onder druk komen te staan van de tarifering?
Het aankomend kostenonderzoek kan met de verkeerde uitgangspunten snel leiden tot de verkeerde conclusies. Hierdoor bestaat de kans op verdere beschadiging van het imago van de tandartsen in Nederland. Op dit moment is er gewoonweg nog niet genoeg bekend om er over te kunnen uitweiden. We zullen zeer kritisch het proces gaan volgen en niet akkoord gaan met het bedrijven van pure inkomenspolitiek. Het moet een eerlijk onderzoek worden onder alle tandartsgroepen en er moet rekening gehouden worden met kwaliteit in relatie tot de kosten van de praktijk.

De vrije tarieven waren altijd een speerpunt voor de ANT. Hoe kijkt de ANT – na het afblazen van het experiment – hiernaar?
De term ‘vrije tarieven’ heeft nu een beetje een wrange smaak gekregen. Ik denk dat het beter is om te spreken over de vrijheid om een behandelplan met een bijbehorend contract af te spreken, zoals onze oprichter Herman Nouhuys dat treffend zegt. De ANT onderkent dat essentiële mondzorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moet zijn. Maar het is niet juist om ook de mondzorg in het luxere segment te limiteren. Zo worden de innovatie en de ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren geremd. De marktwerking in dit luxere segment zorgt voor een kwaliteitsimpuls die de gehele mondzorg positief beïnvloedt. Wat dat betreft zullen we blijven strijden voor vrij ondernemerschap, maar eerst zal het luxere segment gedefinieerd moeten worden om dit een haalbare zaak te maken. De recente uitspraak dat er BTW moet worden gerekend bij cosmetische behandelingen, vraagt bijvoorbeeld om het vrijgeven van deze tarieven.

Het woord kwaliteit is een paar keer gevallen. Wat gaat de ANT de komende jaren hieraan doen?
De beroepsorganisatie ANT staat voor kwalitatief goede mondzorg en streeft ernaar een partner te zijn in de ontwikkeling van kwaliteit in en rond de tandartspraktijk. Wij nemen deel aan initiatieven op het gebied van kwaliteit, variërend van nascholingsregistratie tot Zichtbare Zorg.

Er wordt door ons kritisch gekeken of de programma’s de kwaliteit van de daadwerkelijke behandeling echt verbeteren en niet alleen extra bureaucratie opleveren. Dat laatste is naar mijn mening helaas te vaak het geval. Ik zeg wel eens gechargeerd dat je met certificatie nog geen goed contactpunt creëert. Het is mijn streven om zinnige instrumenten op dit gebied te steunen of zelf te ontwikkelen, maar er zal geen lidmaatschapsgeld besteed worden aan verdere bureaucratisering.

Daarnaast wordt hulp geboden op het gebied van de huidige wet- en regelgeving. De ANT zal de tandarts ondersteunen met praktische tools om de huidige wet- en regelgeving zo eenvoudig als mogelijk te kunnen implementeren. Geen dikke dossiers, maar eenvoudige down-to-earth checklists en sjablonen. Waar mogelijk eenvoudig samen te stellen via een webmodule.

Lees meer over: Opinie, Thema A-Z