Speekselmonsters gevoeliger voor coronatesten dan nasofaryngaele uitstrijkjes

Wat te doen om zicht te krijgen op de coronacrisis? Testen, testen en nog eens testen – maar daarvoor moet er wel voldoende materiaal zijn. Een studie heeft recentelijk gevonden dat het tekort deels kan worden opgelost door nasofaryngaele uitstrijkjes te vervangen door speekselmonsters.

Testen essentieel

Snelle en nauwkeurige tests om infectie te diagnosticeren met het nieuwe SARS-CoV-2-coronavirus zijn een essentieel element bij het beheersen van de huidige COVID-19-pandemie. De huidige tests maken gebruik van RT-PCR-detectie en uitstrijkjes uit de nasopharynx.

Nadelen van nasofaryngaele uitstrijkjes

Hier kleven echter meerdere nadelen aan. Deze manier van diagnosticeren heeft een lage gevoeligheid en hoog risico voor medisch personeel dat erdoor aan het virus wordt blootgesteld. Daarnaast is er een wereldwijd gebrek aan materiaal als wattenstaafjes en beschermingsmiddelen.

Speekselmonsters veelbelovend alternatief

Het is dus noodzakelijk om alternatieve methodes te onderzoeken en valideren. Speeksel is een veelbelovende kandidaat aangezien een monster minimaal invasief kan worden genomen en op betrouwbare wijze zelf kan worden genomen. Ook vertoonde speeksel bij het detecteren van andere respiratoire pathogenen vergelijkbare gevoeligheid met nasofaryngaele uitstrijkjes.

Onderzoek naar gevoeligheid bij SARS-CoV-2

Amerikaanse onderzoekers hebben recentelijke uitgezocht of het laatste ook voor dit coronavirus geldt. Ze testten nasofaryngaele en speekselmonsters van 44 COVID-19-patiënten en zelfgenomen monsters van 98 asymptomatische medische hulpverleners op corona-afdelingen. In totaal werden 244 monsters van medisch personeel en 121 monsters van de patiënten getest.

Grotere gevoeligheid en consistentie

Uit de resultaten bleek dat de speekseldetectie een grotere gevoeligheid en consistentie tijdens de infectieperiode hadden. De wetenschappers vonden bijvoorbeeld vijf gevallen waarbij de gouden standaard eerst negatief testte maar later positief. Dit werd niet gezien bij herhaaldelijk testen van speekselmonsters. Verder rapporteren de wetenschappers minder variabiliteit in zelfmonsterverzameling van speeksel.

Levensvatbaar alternatief

“Alles bij elkaar tonen onze bevindingen aan dat speeksel een levensvatbaar en gevoeliger alternatief voor nasofaryngaele swabs is en het zelf thuis afnemen en verzamelen van monsters voor nauwkeurige, grootschalige SARS-CoV-2-testen mogelijk zou kunnen maken”, schrijven de auteurs in hun preprint. Het onderzoek is nog niet door vakgenoten beoordeeld en mag daarom niet worden gebruikt als leidraad voor in de praktijk.

Bron:
medRxiv

Lees meer over: Corona, Thema A-Z/