Bezoek aan tandarts in buitenland groeit snel

Bezoek aan tandarts in buitenland groeit snel

Nederlandse tandartsen behoren tot de wereldtop, maar zijn vaak ook duur volgens de Telegraaf. Steeds meer mensen kiezen voor een behandeling in het buitenland.

Gids voor medisch toerisme
Speciale reisbureaus verzorgen complete reizen inclusief hotel en tandarts. Begin deze maand verscheen er zelfs een gids voor medisch toerisme, getiteld Flying Patients van Johan Dijkstra. Vooral Hongarije en Turkije zijn erg in trek als tandartsbestemmingen. De prijzen liggen daar gigantisch onder het Nederlandse niveau, maar de kwaliteit en service blijken amper te verschillen.

Rose Stoddart uit Bergschenhoek kan het weten. Zij vertrok naar Hongarije om haar gebit te laten repareren. Door langdurige stress begonnen haar tanden één voor één uit te vallen. In Nederland zou de behandeling die zij nodig had meer dan 9000 euro kosten, in Hongarije slechts 2700 euro. Haar gebit is nu hersteld met veertien porseleinen kronen en een brug.

‘Ik ben zo blij dat ik ben gegaan, mijn gebit ziet er echt geweldig uit’
Niet alleen het resultaat is super. De service was vijfsterren. Voor het eerst in mijn leven werd ik door een chauffeur opgehaald van het vliegveld. De kliniek had een appartement voor mij geregeld in het centrum van Boedapest. Na de eerste dag voelde ik me niet zo lekker. De verplegers kwamen soep brengen in het appartement. Dat is toch geweldig”, vertelt Rose opgewekt.

Hongarije en Turkije
Niet alleen Hongarije, maar ook Turkije is een favoriete tandenbestemming. Gerry Larasoms (43) uit Eindhoven vloog naar Antalya voor zes implantaten en een sinuslift. In plaats van 18.000 euro te betalen in Nederland, was ze in Turkije 8800 euro kwijt.

Onbetaalbaar
„In Nederland is zo’n behandeling gewoon onbetaalbaar. Ik heb altijd al last van mijn tanden gehad, een wortelkanaalbehandeling was voor mij dan ook de gewoonste zaak van de wereld. Een Nederlandse tandarts raadde een kunstgebit aan, maar dat wilde ik niet. Een collega van het vervoersbedrijf waar ik werk wees me op de mogelijkheden in Turkije. De spullen zijn daar net zo goed als in Nederland en je bent er lekker een paar dagen uit. Een vakantie en een splinternieuw gebit, wat wil je nog meer?”, aldus Larasoms.

Ook Gerda Mouw (54) uit Apeldoorn is lovend over de tandartsen in Antalya. Bij een zwaar ongeluk liep zij een dubbele kaakfractuur op. Haar tanden achter in het gebit werden verwijderd.

„Ik was altijd doodsbang voor de tandarts. Het was voor mij dan ook echt een stap om iets aan mijn gebit te laten doen. Maar ik ben daar zo lief opgevangen. De eerste sessie duurde bijna vier uur. Ik was kapot, maar zij hebben mij er doorheen gesleept. Met veertien kronen en acht implantaten ben ik weer helemaal compleet”, vertelt de eigenaresse van de cadeauwinkel Uniek in Apeldoorn. „Mijn vriendinnen zijn stinkend jaloers. Ik heb 15.000 euro bespaard, mijn angst overwonnen en een week onder de Turkse zon vertoefd.”

Bron:
De Telegraaf

Lees meer over: Actueel, Tarieven, Thema A-Z