Nieuwe gelvulling voor wortelkanaalbehandeling

Nieuwe gelvulling voor wortelkanaalbehandeling

In een nieuw onderzoek is een speciale gelvulling voor wortelkanaalbehandelingen ontwikkeld, waarmee de effecten van de antibiotica beter verspreid kunnen worden.

Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar regeneratieve endodontie, waarbij met name wordt gekeken naar alternatieve behandelmethodes die een succesvolle weefselregeneratie van het wortelkanaal mogelijk maken. De studie van wetenschappers van de Kyung Hee University in Korea en de University of Alabama in de Verenigde Staten speelt hierbij een belangrijke rol.

Ze ontwikkelden een biologisch afbreekbare gelvulling die de regeneratie van pulpaweefsel  stimuleert. De gel bestaat uit verschillende peptiden die samen een gelachtige structuur vormen. Ook zijn er stikstofoxiden en de antibiotica ciprofloxacine en metronidazol in de gel verwerkt.

Bij een teststudie met honden kwamen de onderzoekers erachter dat de gel inderdaad bijdraagt aan de regeneratie  van tanden. De antibiotica die loskomt vecht lokaal tegen bepaalde bacteriën. Dit laatste is van groot belang met het oog op het toenemende aantal antibiotica-resistenties.

Bron:
Plos One

Lees meer over: Endodontie, Thema A-Z/