Praktijkrichtlijn Peri-implantaire infecties: commentaar is verzameld

Praktijkrichtlijn Peri-implantaire infecties: commentaar is verzameld

De Klinische Praktijk Richtlijn Diagnostiek, preventie en behandeling van Peri-implantaire infecties is weer een stapje verder: de commentaarronde is afgerond. Het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO) heeft het commentaar verzameld van alle betrokken wetenschappelijke en beroepsverenigingen en verschillende mondzorgprofessionals.

KIMO

In september 2016 is KIMO opgericht door de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT), de Federatie Tandheelkundig Wetenschappelijke Verenigingen (FTWV) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Doel van KIMO is bundeling van de expertise van alle professionals in de mondzorg, onder andere door het ontwikkelen van klinische praktijkrichtlijnen.

Praktijkrichtlijn Peri-implantaire infecties

De eerste richtlijn waaraan gewerkt wordt, is de Klinische Praktijk Richtlijn (KPR) Diagnostiek, preventie en behandeling van Peri-implantaire infecties. De richtlijn is in eerste instantie ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) en de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI). In juni 2016 is deze KPR ingediend bij KIMO, die op onderdelen de richtlijn heeft aangevuld. Vervolgens heeft KIMO de KPR voor commentaar aan de vakwereld aangeboden. Inmiddels is al het commentaar binnen bij KIMO en wordt verwerkt.

Commentaar leden ANT

De ANT, de KNMT en de FTWV hebben alle drie op de KPR gereageerd. De ANT heeft het commentaar van haar leden gebundeld en op haar website geplaatst.

Hierin komt vooral naar voren dat een aantal ANT-leden de richtlijn te eenzijdig vinden. De maatregelen die in de richtlijn worden aanbevolen, zijn volgens hen vaak niet wetenschappelijk onderbouwd en staan soms sterk ter discussie. Voorbeelden hiervan zijn de noodzaak van regelmatig sonderen en de frequentie van nazorg. Ook betwijfelt men het nut van de indicatoren. Daarnaast roept het aanbevelen van bepaalde producten van Colgate en Johnson & Johnson vragen op.

KIMO laat overigens weten dat de productnamen die in de conceptversie tot bepaalde fabrikanten waren te herleiden, inmiddels uit de KPR zijn gehaald.

Richtlijn Ontwikkel Commissie

Het is nu aan de Richtlijn Ontwikkel Commissie van KIMO om het binnengekomen commentaar te verwerken. Dit zal op korte termijn moeten gebeuren, aangezien de KPR op 1 maart aangeboden zou worden aan Zorginstituut Nederland. Er is echter overleg gaande tussen KIMO en Zorginstituut Nederland over deze datum.

Richtlijn Implantaatgedragen prothese (bovenkaak en onderkaak)

Er wordt in de tussentijd ook al gewerkt aan andere richtlijnen. De eerste richtlijn die ook klaar moet zijn is de Richtlijn Implantaatgedragen prothese (bovenkaak en onderkaak). Deze zou in het voorjaar 2018 aangeboden moeten worden aan Zorginstituut Nederland, samen met de Richtlijn Peri-implantaire infecties. De stand van zaken is dat toetsing door de Richtlijn Autorisatie Raad (RAR) heeft plaatsgevonden. Een commentaarronde zal hierbij niet plaatsvinden, omdat de richtlijn in de praktijk al in gebruik is en relatief snel geëvalueerd wordt.

Richtlijn Antitrombotisch beleid, module Antistolling mondzorg

KIMO is in 2017 begonnen met de KPR-module Antistolling mondzorg, die wordt toegevoegd aan de herziene richtlijn Antitrombotisch beleid van het Kennisinstituut Medisch Specialisten. In januari 2018 is de Richtlijn Ontwikkel Commissie begonnen met deze module.

Richtlijn Mondzorg voor Jeugdigen

De richtlijn Mondzorg voor Jeugdigen uit 2012 wordt vernieuwd en daarbij opgedeeld in drie modules, namelijk diagnostiek, preventie en behandeling. Voor de eerste module is een Richtlijn Ontwikkel Commissie in december opgestart. Voor de andere twee modules gebeurt dat in 2018 en 2019.

Richtlijn Kwetsbare ouderen

Ter voorbereiding op de Richtlijn Kwetsbare ouderen is in november 2017 een Invitational Conference gehouden, waarop de modules voor de richtlijn zijn bepaald. De eerste Richtlijn Ontwikkel Commissie begint dit voorjaar.

Ontwikkeling naar wens

KIMO laat desgevraagd weten dat de ontwikkeling van de richtlijnen naar wens verloopt. De samenwerking tussen de verschillende partijen is goed en er zijn voldoende middelen beschikbaar voor het programma zoals het op de website van KIMO vermeld staat.

Bron:
KIMO, ANT

Lees meer over: Kennis, Richtlijnen