Voorbereidingen voor verkoop van uw praktijk

Verkoop praktijk

Mocht u de beslissing hebben genomen uw praktijk te verkopen, dan zijn er een aantal praktische stappen die ondernomen kunnen worden om dit proces soepel te laten verlopen. Deze tips worden gegeven door Jonathan Tyson, een Britse specialist op dit gebied.

Goede voorbereiding is het halve werk
Iedereen die eerder te maken heeft gehad met het verkopen van een praktijk, weet hoeveel stress dit kan opleveren en hoe lastig dit proces soms kan verlopen. Een goede voorbereiding kan hier echter veel bij helpen.

Partner?
Ten eerste zou het helpen om direct na het besluit om te gaan verkopen een indicatie te maken van hoe de praktijk er momenteel voorstaat. Hierbij kan worden gekeken naar wie momenteel de eigenaar van het pand is en hoe de relatie met deze persoon is, en of er eventueel een partner-eigenaar van de praktijk is en hoe deze tegen de zaak aan staat. Zeker in het geval van het hebben van een partner is het cruciaal om hiermee goed in overleg te gaan.

Gespecialiseerde sales agent
Een andere stap die moet worden genomen is het vinden van een sales agent gespecialiseerd in tandartspraktijken. Zij weten precies waar ze op moeten letten en hebben daarnaast ook vaak nuttige contacten. Dit kan erg handig zijn, aangezien de laatste tijd het aanbod over het algemeen hoger is dan de vraag. Meer tips hiervoor zijn hier te lezen.

Papierwerk
Een fase die vaak langer duurt dan verwacht, is al het papieren werk dat moet worden afgehandeld. Hoe sneller alle juiste informatie verzameld en ingevuld kan worden, hoe sneller de verkoop zal gaan. Een lijst met allerlei dingen die verzameld moeten worden zijn:

  • Alle verschillende contracten die zijn afgesloten in verband met leningen en overeenkomsten en dergelijke
  • Bankrekeningen van de praktijk
  • Lijst met de inventaris van de praktijk
  • Contracten met de werknemers
  • Alle beleidsregels en protocollen van de praktijk
  • Handboeken voor de medewerkers

Eigendom praktijk
Hiernaast moeten veel dingen in verband met het eigendom van de praktijk worden overwogen. Is het pand bijvoorbeeld privé eigendom of wordt het gehuurd? En is het plan om dit zo te laten voor de toekomstige eigenaar? En mocht er worden gehuurd, wie is dan de huisbaas, en hoelang duurt de huurperiode nog?

Langdurig proces
Al met al zijn er veel verschillende aspecten die de duur en het gemak van het verkoopproces kunnen beïnvloeden. Gemiddeld zal dit proces zo’n 6 tot 9 maanden in beslag nemen. Echter, hoe beter voorbereid  hoe makkelijker en sneller dit zal gaan. Het meenemen van bovenstaande stappen zal hierbij zeker helpen.

Bron:
Dentistry.co.uk

Lees meer over: Management, Ondernemen/