COVID-19-vaccin veroorzaakt mogelijk gordelroos in de mondholte

COVID-19-vaccin veroorzaakt mogelijk gordelroos in de mondholte

Het Pfizer-BioNTech BNT162b2 COVID-19-vaccin kan mogelijk worden gelinkt aan de ontwikkeling van de virale infectie herpes zoster (HZ), of gordelroos, in de mondholte, volgens een casusrapport dat in het Cureus Journal of Medical Science is gepubliceerd. Tandartsen moeten op de hoogte zijn van het virus, dat over het hoofd kan worden gezien of verkeerd kan worden gediagnosticeerd.

Toename in incidentie                                                                                                                        

In de VS neemt de incidentie van HZ-infectie al decennia toe. De infectie wordt veroorzaakt door de reactivering van het varicella zoster-virus (VZV) vanuit zijn latente toestand in de trigeminusganglia en spinale dorsale wortelganglia.

Reactivering van virus door COVID

COVID-19-infectie en vaccinatie kunnen volgens de auteurs nog meer orale HZ-infecties veroorzaken. Hoewel het mechanisme nog onduidelijk is, heeft dit mogelijk te maken met reactivering van VZV en de invloed van een infectie of vaccinatie op het immuunsysteem. In het geval van reactivatie door vaccins ontwikkelden volgens de auteurs de meeste huidreacties op lichaamsdelen en niet in de mondholte.

Andere orofaciale bijwerkingen

Dit is niet de eerste keer dat COVID-19-vaccins in verband worden gebracht met orofaciale bijwerkingen. In februari toonde een rapport aan dat het vaccin van Pfizer en het Moderna mRNA-1273-vaccin in verband zijn gebracht met orofaciale bijwerkingen, zoals tijdelijke aangezichtsverlamming.

Blaasjes en ulcera na vaccinatie

Het casusrapport beschrijft vijf patiënten die enkele weken na vaccinatie met het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin de tandartspraktijk van twee van de auteurs in Japan bezochten voor meerdere unilaterale blaasjes en ulcera. De patiënten, waaronder vier vrouwen, waren tussen de 59 en 79 jaar oud. Vier van de patiënten hadden laesies op hun gehemelte en één persoon had laesies op de onderkaak, schreven de auteurs.

Orale HZ

Op basis van de klinische bevindingen van unilaterale acute uitslag gedurende minder dan zeven dagen met of zonder pijn, werd bij alle patiënten orale HZ gediagnosticeerd. Van de patiënten werd er slechts één behandeld met een antiviraal middel. De patiënt die werd behandeld had ook een huidreactie op haar oor en orbita. Aangezien deze gevallen in zo’n korte periode en in één praktijk werden gezien, lijkt de relatie met de COVID-19-vaccinatie verband te houden

Voorgeschiedenis onbekend

Voor dit casusrapport was de voorgeschiedenis van HZ-, varicella- of varicella-zostervirusvaccinatie niet bekend. Eerder onderzoek heeft echter aangetoond dat patiënten die zijn ingeënt voor VZ nog steeds COVID-19-gerelateerde HZ kunnen krijgen, schreven de auteurs.

Meer gevallen verwacht

Naarmate meer mensen worden gevaccineerd voor COVID-19, zullen er naar verwachting meer gevallen van COVID-19-vaccingerelateerde HZ-infecties worden gemeld. De onderzoekers hopen dat deze gevallen resulteren in meer studies.

Verkeerde diagnose

Tandartsen moeten op de hoogte zijn van het virus, dat mogelijk wordt gemist of verkeerd wordt gediagnosticeerd als een ontstoken of pijnlijke mond of geïsoleerde orale herpes. “Orale HZ moet meer aandacht krijgen tijdens intraorale onderzoeken, vooral door tandartsen die patiënten behandelen met een voorgeschiedenis van COVID-19-vaccinatie”, concluderen de auteurs.

Bron:
Cureus Journal of Medical Science

 

 

Lees meer over: Corona, Thema A-Z