Integratie van tandheelkunde en gezondheidszorg komt eraan – tijd om je voor te bereiden

Integratie van tandheelkunde en gezondheidszorg komt eraan – tijd om je voor te bereiden

Het wordt tijd om na te denken over het integreren van de tandheelkundige en eerstelijnszorg, want dat is de toekomst die eraan komt, schrijft de Amerikaan Dr. Marc Cooper. Niet alleen zal dit voor kostenbesparingen zorgen, maar ook voor verbeterde gezondheidsresultaten en een kleinere zorgkloof van chronisch zieke patiënten.

Integratie bestaat al langer

Het is geen nieuw idee (zie artikel) om de scheiding tussen geneeskunde en tandheelkunde te verwijderen. Dr. Cooper heeft tijdens zijn carrière in de gezondheidszorg voor het merendeel met klanten in de tandheelkundige sector gewerkt en heeft als doel om leiders, tandartsen en senior executives te coachen hoe ze effectief hun organisaties kunnen navigeren en leiden. Hij zegt dat trends in 2021 de tandheelkunde wakker moeten schudden.

Veel verbanden parodontitis en systemische aandoeningen

De afgelopen jaren heeft de wetenschap veel ontdekt over de associaties tussen bijvoorbeeld parodontitis, cariës en slaapapneu, en gevolgen voor de rest van het lichaam. Tandheelkundige aandoeningen zijn een bewezen multimorbiditeitsfactor in tal van gezondheidsproblemen. Daarnaast kunnen veel eerstelijnszorgfuncties worden uitgevoerd in de tandartspraktijk.

Enorme kostenbesparingen

Daarom zal de integratie van tandheelkunde in de gezondheidszorg enorme kostenbesparingen opleveren voor alle betrokken partijen. Het zorgstelsel gaat niet alleen naar lagere kosten toe, maar ook hogere efficiëntie, en hopelijk betere gezondheidsresultaten en therapietrouw.

Nog veel vragen

Voor het zover is zijn er echter nog veel vragen onbeantwoord. Wat zijn de gevolgen voor het businessmodel van de tandartspraktijk? Welke relaties, middelen en mensen zijn nodig om een geïntegreerd model te laten werken? Hoe zullen tandartsen reageren op deelname aan een medisch team met andere artsen en hoe zullen tandartsen worden betaald?

Explosieve activiteit innovators

Dr. Cooper zegt dat er tegenwoordig “een explosieve activiteit van toonaangevende zakelijke innovators” is die uitzoeken hoe ze het kunnen laten werken naarmate de integratie vordert. Maar de meeste tandartsen en hun praktijken zijn volgens hem nog niet bezig met dit onderwerp.

Tandheelkundigen moeten in actie komen

Het is tijd om dit te veranderen en om, als tandheelkundige, te lezen over dit onderwerp en om na te denken over wat de tandartspraktijk zal worden als deze geïntegreerd wordt in de eerstelijnszorg. Hij raadt aan om bijvoorbeeld de verslagen van de Santa Fe Group en Harvard Initiative te lezen. “Waarom? Omdat dit de toekomst is die absoluut gaat gebeuren”, concludeert Dr. Cooper.

Bron:
DrBicuspid

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z