Mogelijk groter risico op ernstige corona-infectie door roken, vapen en drugs

Vapen

Tot nu toe werden vooral ouderen en mensen met onderliggende medische aandoening als risicogroep gezien voor COVID-19. Volgens recent onderzoek zijn roken, vapen het drugsgebruik echter ook factoren die bijdragen aan het ontstaan van pneumonia door het virus.

Mogelijk groter risico op ernstige corona-infectie door roken, vapen en drugs

Tot nu toe werden vooral ouderen en mensen met onderliggende medische aandoening als risicogroep gezien voor COVID-19. Volgens recent onderzoek zijn roken, vapen en drugsgebruik echter ook factoren die bijdragen aan het ontstaan van longontsteking door het virus.

Studie op patiënten uit Wuhan

Een studie gepubliceerd in het Chinese Medical Journal heeft verschillende factoren geïdentificeerd die tot de voortgang van COVID-19-longontsteking leidden. De onderzoekers namen 78 patiënten in de studie op die positief waren getest op de ziekte. De patiënten werden tussen 30 december 2019 en 15 januari 2020 opgenomen in ziekenhuizen in Wuhan.

14 keer meer kans op longontsteking

Gebaseerd op individuele gegevens, laboratoriumindexen, beeldvormingskenmerken en klinische gegevens voerden de onderzoekers een statistische analyse uit. Uit de resultaten bleek dat mensen met een rookgeschiedenis 14 keer meer kans hadden om longontsteking te ontwikkelen.

Roken en vapen onderdrukken immuunfunctie

Hoewel er nog weinig onderzoek naar deze directe link is gedaan, is het verband niet onlogisch. Er is volgens Melodi Pirzada, hoofd pediatrische longziekten in het NYU Winthrop Hospital on Long Island, veel wetenschappelijk bewijs dat roken de immuunfunctie onderdrukt. Door regelmatig te roken worden gifstoffen en slijm uit de luchtwegen minder goed verwijderd en gezuiverd. Hetzelfde geldt bij vapen. Daardoor is de kans op een ernstigere variant van gevolgen van een virus groter. Daarnaast is roken al een bekende risicofactor voor het influenzavirus.

Drugs verminderen longcapaciteit

Mensen die opioïden en methamfetamine gebruiken lopen om een andere reden het risico op ernstige complicaties. Deze drugs beïnvloeden namelijk de longgezondheid en ademhaling. Opioïden vertragen de ademhaling terwijl methamfetamine sterk aan longweefsel bindt en aanzienlijke pulmonale schade veroorzaakt. Hierdoor vermindert de longcapaciteit wat gevaarlijk is in het geval van COVID-19.

Meer ernstige gevallen verwacht

Pirzada verwacht daarom dat er meer ernstige gevallen zullen komen, en vooral bij mensen die roken en vapen. Het zou dus verstandig zijn als mensen stoppen met roken, vapen en drugsgebruik, en meeroken proberen te vermijden.

Bronnen:
Scientific American

Chinese Medical Journal

CNN

Lees meer over: Corona, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z