Vapen onder tieners kan opstap zijn naar echte sigaretten

Vapen onder tieners kan opstap zijn naar echte sigaretten

Tieners die vapen (elektronisch roken) hebben meer kans om in de toekomst tabak te roken. Dat heeft een nieuwe studie van het Britse onderzoekerscentrum RAND vastgesteld. De studie toonde ook aan dat tieners die roken en vapen waarschijnlijk beide zwaarder zullen gebruiken.

Normaliseren

‘Voor jonge mensen kan het gebruik van deze producten op den duur zelfs tot meer schade leiden,’ aldus hoofdauteur Michael Dunbar. ‘Vapen kan het gebruik van tabak en nicotine onder jongeren normaliseren. Het gebruik van één product kan de lat verlagen voor het gebruik van andere soorten producten.’

Van e-sigaret naar sigaret

Cijfers van de National Health Service van Engeland (NHS) laten zien dat een kwart van de 11- tot 15-jarigen e-sigaretten heeft gebruikt. Uit dezelfde studie van NHS Digital bleek dat 93% van de reguliere rokers aangaf ooit een e-sigaret te hebben gebruikt.

Vroege waarschuwing

‘We moeten kinderen en jongeren beschermen tegen de schadelijke gevolgen van nicotine door elektronische sigaretten te reguleren,’ zei Dr. John Middleton van de faculteit volksgezondheid al tegen de BBC in 2015.

Volgende generatie

‘Onze zorg is dat als we wachten op het bewijs dat elektronische sigaretten kunnen dienen als een uitnodiging tot het roken van sigaretten, het al te laat is. De tabaksindustrie heeft de mogelijkheid om haar volgende generatie rokers nu te werven,’ aldus Dr. Middleton.

 

Bron:
rand.org

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z/