In memoriam: Endodontoloog Michiel de Cleen

In memoriam: Endodontoloog Michiel de Cleen

Op 7 december overleed geheel plotseling tandarts-endodontoloog Michiel de Cleen, een enorm bevlogen vakman die van ongelooflijke waarde is geweest voor de endodontologie in Nederland. Hij was zeer geliefd, niet alleen als endodontoloog maar zeker ook als mens.

Michiel de Cleen studeerde in 1988 als tandarts af aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna was hij tot 1995 werkzaam als docent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Hij was medeauteur van diverse boeken over endodontologie en tandletsels en was hoofdredacteur van het tijdschrift Tandartspraktijk. Ook gaf hij vaak lezingen en cursussen en was hij actief lid van diverse beroepsorganisaties. Hij was bestuurslid van de NVvE in de ESE en lid van de commissie Verrichtingen en tarieven.

“Hij was onvermoeibaar in zijn energie en inzet die hij had voor onze vereniging. Michiel was altijd bereid om mee te denken en advies te geven over nieuwe ontwikkelingen binnen de vereniging. De Hans Genet-lezing koesterde hij als geen ander. Hij was op een fijne manier kritisch in het naleven van de statuten en de verslaglegging in de notulen. Zijn parate kennis op praktisch en wetenschappelijk gebied was bewonderenswaardig. En daarenboven was hij een aimabele collega met een groot nationaal en internationaal netwerk. We zullen Michiel in alles enorm missen.

Zijn liefde voor de endodontologie kon Michiel fantastisch overbrengen. In zijn lezingen wist hij aan de hand van casuïstiek uit zijn eigen praktijk, gekoppeld aan de laatste wetenschappelijke inzichten, eenieder te boeien en mee te nemen in zijn vakkundige en mensgerichte aanpak. Jong en oud waren bij hem in zeer goede handen. Het plezier dat hij zelf aan de behandelingen beleefde heeft vele collega’s geïnspireerd.

Niet alleen als tandarts-endodontoloog, maar ook zeker als persoon was Michiel zeer geliefd. Hij was oprecht geïnteresseerd in de mensen om hem heen en het was fijn om bij hem te zijn”, schrijft Mereille Buma, voorzitter van de NVvE.

Wij wensen zijn dierbaren alle steun bij het verwerken van dit grote, onverwachte verlies.

 

Lees verslagen die wij maakten van lezingen van Michiel de Cleen

Lees meer over: Endodontie, Thema A-Z