Actueel coronavirus: info voor de mondzorg

Coronavirus: waar vind je actuele informatie?

Een overzicht van de laatste stand van zaken over het coronavirus en de mondzorg.

SARS-CoV-2 bevindt zich mogelijk in parodontale pockets en cariës

28 feb 2022 – SARS-CoV-2 kan worden gedetecteerd in parodontale pockets en cariëslaesies, wat suggereert dat deze plaatsen kunnen fungeren als reservoirs voor het virus. De gevoeligheid van SARS-CoV-2-detectie is echter laag in vergelijking met andere methoden, volgens een artikel dat onlangs online is gepubliceerd in Molecular Oral Microbiology. Lees meer

COVID-19-vaccin veroorzaakt mogelijk gordelroos in de mondholte

8 dec 2021 – Het Pfizer-BioNTech BNT162b2 COVID-19-vaccin kan mogelijk worden gelinkt aan de ontwikkeling van de virale infectie herpes zoster (HZ), of gordelroos, in de mondholte, volgens een casusrapport dat in het Cureus Journal of Medical Science is gepubliceerd. Tandartsen moeten op de hoogte zijn van het virus, dat over het hoofd kan worden gezien of verkeerd kan worden gediagnosticeerd.

Mondzorg geen voorrang bij boostervaccinatie

29 nov 2021 – Mondzorgverleners komen niet met voorrang in aanmerking voor een boostervaccinatie. Dat heeft het ministerie van VWS laten weten na vragen daarover van de Mondzorgalliantie.

Mondzorgprofessionals moeten zich bewust zijn van Long COVID

19 nov 2021 – Mensen die herstellen van een eerste COVID-19-infectie ontwikkelen soms langdurige symptomen van een syndroom dat bekend staat als Long COVID. Volgens een onderzoek in het Journal of the American Dental Association moeten mondzorgprofessionals zich bewust zijn van de aandoening en deze beter begrijpen.

Lees meer over “Mondzorgprofessionals moeten zich bewust zijn van Long COVID”

Ophef in media over zorgbonus orthodontist

11 nov 2021 – Er is veel ophef over de zorgbonus voor orthodontisten: diverse media waaronder De Telegraaf, WNL en POWNed schreven hierover en vragen zich af of zij hier wel recht op hebben. De Telegraaf schreef over de medewerkers van Orthocenter die binnenkort een zorgpremie van netto bijna 385 euro krijgen. De KNMT betreurt de wijze waarop Orthocenter een beroep heeft gedaan op de zorgbonus. “Deze regeling is  alleen bedoeld voor de echte ‘uitblinkers’, namelijk die ondersteunende medewerkers die tijdens de coronapandemie uitzonderlijk hebben gepresteerd”, zegt de KNMT.

Mondkapjes niet verplicht voor patiënten mondzorgpraktijken

8 nov 2021 – Sinds 6 november zijn mondkapjes weer verplicht op veel plekken, maar voor mondzorgpraktijken geldt dit niet. Patiënten mogen in de praktijk een mondkapje dragen maar dit is geen must. De 1,5 meter gold al voor mondzorgpraktijken en daarin is geen verandering gekomen. Het ministerie van VWS gaat wetgeving voorbereiden die het mogelijk maakt dat organisaties een coronatoegangsbewijs aan medewerkers en bezoekers mogen vragen. Het is de verwachting dat deze wetgeving gaat gelden als de huidige coronamaatregelen onvoldoende blijken.

BTW vrijstelling op mondmaskers eindigt

29 september 2021 – Op de website van de Belastingdienst staat dat de BTW-vrijstelling op mondmaskers vanaf 25 mei 2020 tot en met 30 september 2021 van kracht was. Dit betekent dat deze vrijstelling per 1 oktober 2021 ten einde komt.

Vanaf 1 oktober a.s. moet u weer BTW heffen over de verkoop van mondmaskers.

Mondkapjesplicht patiënt en bezoeker vervallen

28 juni 2021 – Sinds 26 juni is het advies van de Mondzorgalliantie om patiënten en bezoekers te vragen een mondkapje te dragen in de mondzorgpraktijk vervallen. Ook medewerkers hoeven buiten de behandelingen om geen mondkapjes meer op.

Zorgbonus 2021 opengesteld voor mondzorg

22 juni 2021 – Ook mensen die in de mondzorg werken én een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de coronaperiode kunnen de zorgbonus aanvragen. Lees meer:

Handreiking aanvraag zorgbonus 2021 door zorgaanbieders
Aanvragen zorgbonus 2021

Tweede Kamer tegen vaccinatievoorrang mondzorg

17 mei 2021 – De Tweede Kamer heeft tegen het eerder aanbieden van een coronavaccin aan mondzorgprofessionals en mensen die werken in de kno-zorg gestemd. De motie hiervoor werd door PVV-Kamerlid Fleur Agema ingediend.

BTW-vrijstelling mondkapjes verlengd

29 maart 2021 – Sinds 25 mei vorig jaar hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Deze regeling wordt verlengd t/m 30 juni 2021, meldt de Belastingdienst.

Geen voorrang mondzorgverleners bij vaccinatie

29 maart 2021 – Het ministerie van VWS heeft aangegeven de groep ‘overige zorgverleners’ geen voorrang te geven bij vaccinatie, meldt de KNMT. Onder deze groep vallen ook mondzorgverleners. Reden voor het ministerie is dat ze verwacht dat het vaccineren zo sneller kan gaan omdat het opsplitsen in groepen vertragend zou werken.

Toename in bruxisme door COVID-19

22 maart 2021 – Dat COVID-19 niet alleen zorgt voor veel schade aan de gezondheid van coronapatiënten maar ook aan bijvoorbeeld de economie en mentale gezondheid was al bekend. In een brief aan de redacteur van het British Dental Journal wordt echter ook gewaarschuwd voor een toename in bruxisme bij patiënten.

Tandartsen mogen in 1/3 van landen COVID-19-vaccins toedienen

12 maart 2021 – In een derde van de landen ter wereld hebben tandartsen toestemming om COVID-19-vaccins toe te dienen als onderdeel van nationale vaccinatiestrategieën. Dit blijkt uit een enquête gepubliceerd door het COVID-19 Task Team van de FDI World Dental Federation. Meer dan de helft van de landen geven voorrang aan tandartsen bij het vaccineren. “Tandartsen staan te trappelen om te helpen bij het vaccineren tegen het coronavirus. Ze hebben ervaring met prikken en beschikken over de infrastructuur om snel aan de slag te gaan.” Dat zegt de KNMT, in BNR Ochtendspits. De organisatie bood het ministerie van Volksgezondheid aan om mee te helpen maar volgens de beroepsvereniging is daar geen gebruik van gemaakt.

Tandvleesaandoeningen gelinkt aan COVID-19-complicaties

1 maart 2021 – Ontstekingen in de mondholte kunnen mogelijk de deur kan openen voor het gewelddadiger worden van het coronavirus. Parodontitispatiënten die COVID-19 krijgen lopen een groter risico op IC-opname, behoefte aan beademing en overlijden, zo blijkt uit een recente studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology.

Patiënten met verstopte neus en volledig gebit hebben grotere kans om corona te verspreiden

9 februari 2021Patiënten met een volledig gebit en een verstopte neus hebben mogelijk een grotere kans om het coronavirus te verspreiden, blijkt uit een studie die recent gepubliceerd is in Physics of Fluids. Deze fysiologische kenmerken zorgen ervoor dat uitgestoten druppels de mond sneller verlaten en verder gaan.

Nieuw idee om infectie tijdens behandeling tegen te gaan: speciale helm voor patiënten

8 februari 2021 – Een nieuw ontworpen open helm voor eenmalig gebruik kan wel eens de oplossing worden om infectieoverdracht op tandheelkundige teams te minimaliseren. Volgens een recente simulatiestudie kan een de helm, uitgerust met gat voor de mond en luchtfilterpomp, 100% van de druppeltjes in de lucht en 99,6% van alle hoestdruppels vasthouden.

Vaccinatieplicht zorgverleners en -organisaties: vragen en antwoorden

1 februari 2021 – Nu het vaccineren is begonnen rijzen er veel vragen over de plichten en rechten van zowel zorgverleners als zorgorganisaties met betrekking tot de coronavaccins. Mag een zorgorganisatie medewerkers verplichten zich te vaccineren? Wat zijn de gevolgen als je je niet wil laten vaccineren? Deze vragen en meer worden in dit artikel beantwoord.

Vaccinatie mondzorg verwacht vanaf kwartaal 2, 2021

25 januari 2021 – Mondzorgverleners krijgen – net als andere zorgverleners – voorrang met de vaccinatie tegen het coronavirus. Op basis van de huidige vaccinatiestrategie zou inenting verwacht mogen worden vanaf het tweede kwartaal van 2021, volgens de KNMT.

Waterkwaliteit mondzorgpraktijk in coronatijd

19 januari 2021 – De coronacrisis heeft een grote impact op tandheelkundige praktijken. De leidraad Mondzorg Corona voorziet praktijken van eenduidige adviezen voor de mondzorg, teneinde de transmissiekans van COVID-19 in de mondzorgpraktijk zo klein mogelijk te laten zijn. Ondanks dat de waterkwaliteit geen onderdeel is van de leidraad, is het toch verstandig om in deze tijd de juiste beheersmaatregelen te blijven nemen.

Mogelijk verband tussen COVID-19 en bloedziekten

14 januari 2021 – COVID-19 heeft waarschijnlijk geleid tot ernstige hemorragische necrose op de lippen van een vrouw met een zeldzame bloedziekte. Dit zou een verband kunnen aantonen tussen bloedziekten en SARS-CoV-2-infectie, volgens een casusrapport dat is gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology.

24% van Nederlanders sinds coronapandemie niet meer bij tandarts geweest

4 januari 2021 – Een kwart van de Nederlanders zegt sinds de corona-uitbraak niet meer bij de tandarts te zijn geweest, volgens onderzoek van Independer.  10 procent zegt dat dit ook geldt voor hun kinderen. Met name onder jonge mensen, tussen 18 en 34 jaar, zit de angst voor een coronabesmetting er flink in. In deze leeftijd zegt 21 procent pas weer naar de tandarts te gaan nadat we zijn ingeënt tegen corona. Nog eens 17 procent van deze leeftijdsgroep zegt dat ook hun kinderen sinds de uitbraak niet meer bij de tandarts zijn geweest, en pas weer gaan na vaccinatie. Volgens het AD “herkent de KNMT de daling en spreekt van zij van een zorgwekkende ontwikkeling.”

Nieuwe manier om aerosolen te voorkomen: pas het water aan

30 december – Tandheelkundige procedures zijn een groot risico wat betreft de mogelijke verspreiding van het coronavirus. Tijdens een behandeling is het genereren van aerosolen door roterende of ultrasone krachten onvermijdelijk. Dit probleem kan worden geëlimineerd door de fysische eigenschappen van het water aan te passen, aldus een recente studie.

Mogelijk verband tussen COVID-19 en een slechte adem

21 decemberSARS-CoV-2 kan mogelijk leiden tot epitheliale veranderingen aan de bovenkant van de tong, waardoor patiënten met COVID-19 een slechte adem krijgen. Bacteriële co-infecties kunnen een rol spelen bij de oorzaken die uiteindelijk kunnen leiden tot halitose, blijkt uit nieuw onderzoek.

Mondzorg toegankelijk tijdens ‘harde’ lockdown

15 december – Medische contactberoepen, zoals in de mondzorg, kunnen de komende tijd zorg blijven leveren en hoeven niet te sluiten. Dit heeft minister-president Rutte gezegd tijdens zijn toespraak over de ‘harde lockdown’.

ADA: laat Amerikaanse tandartsen hun patiënten op COVID-19 testen

15 december – Volgens een nieuw beleid van de American Dental Association (ADA) valt het testen van patiënten op ziektes binnen de bevoegdheid van een tandarts. Een Amerikaanse tandarts zou zijn patiënten dus ook op corona moeten kunnen testen.

Mond belangrijke infectieplaats COVID-19

1 december – Ondanks het feit er meerdere orale symptomen zijn wordt de betrokkenheid van de mondholte bij COVID-19 nog altijd slecht begrepen. Recent onderzoek heeft nu aangetoond dat infectie en transmissie van het virus vaak in de mond plaatsvindt.

De rol van tandheelkundige gewoonten bij de overdracht van COVID-19

19 november – Tandheelkundige gewoonten kunnen een rol spelen bij de indirecte overdracht van COVID-19. Zo raakten mensen in Spanje die een huis woonden waar minstens een andere persoon positief was minder vaak besmet wanneer ze hun tong dagelijks poetsten, volgens nieuw onderzoek.

Mondholte als mogelijke virale transmissieroute voor COVID-19?

9 november – De uitbraak van het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus 2 begon slechts een half jaar geleden en groeide snel en veroorzaakte verschillende doden en morbiditeiten. Dit artikel belicht de mondholte als een mogelijke virale transmissieroute naar het lichaam via de Angiotensin-converterende enzym 2-receptor, met richtlijnen voor beschermende maatregelen in de tandartspraktijk.

Vitamine D-tekort mogelijk risicofactor voor COVID-19

5 november – Een tekort aan vitamine D leidt mogelijk tot een hoger risico op COVID-19-infectie, aldus twee recente onderzoeken. Ook lijken meer patiënten met ernstige symptomen een vitamine D-tekort te hebben dan degenen met een mildere ziekte. Het innemen van supplementen kan daarom de impact van het virus mogelijk verlichten.

Droge mond, geur- en/of smaakverlies mogelijk eerste of enige symptomen COVID-19

3 november – Het hebben van een droge mond, geurverlies en/of reukverlies kunnen de enige of eerste symptomen van COVID-19 zijn. Om de verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te beperken kunnen tandheelkundige teams overwegen om patiënten op deze symptomen te screenen.

Coronatoeslag patiënt vervallen per 1 november

2 november – De Nederlandse Zorgautoriteit heeft  besloten om de toeslagprestaties C88 en F902 – de coronatoeslag – niet te verlengen per 1 november.

Nieuwe versie Leidraad Mondzorg Corona – versie 6.0

2 november – Er is een nieuwe versie beschikbaar van de Leidraad Mondzorg Corona. Ook zijn er nieuwe antwoorden op veel gestelde vragen. De nieuwe versie bevat een appendix waarin voor verschillende situaties de inzetbaarheid van mondzorgverlener(s)/medewerker(s) staat beschreven:

Als gevolg van eigen gezondheid/situatie
Als gevolg van contacten buiten de praktijk
Als gevolg van contacten in de praktijk

Video: Is er een link tussen mondgezondheid en complicaties bijna corona?

26 oktoberIn deze video vertelt de Londense tandarts Victoria Sampson over het belang van een gezonde mond. Zeker nu er een corona-epidemie is.

Tandheelkundigen lopen weinig risico op COVID-19 tijdens het werk

12 oktober – Tandartsen en tandartsassistenten in Italië die patiënten behandelden terwijl de COVID-19-pandemie hoogtij vierde, leken de ziekte niet te ontwikkelen. Dat blijkt uit een artikel dat in vakblad Oral Diseases werd gepubliceerd.

RTL Nieuws: Spoelen met waterstofperoxide bij de tandarts

13 oktober – Uitzending van RTL Nieuws over spoelen met waterstofperoxide bij de tandarts en mondhygiënist. “Baat het niet, dan schaadt het niet” is de conclusie hierin. Hoe werkt het? Waterstofperoxide is een lichaamseigenstof. “We weten van waterstofperoxide dat het eiwitstructuren oplost. En corona bestaat uit eiwitten. Dus dan kan je zeggen dat het zeker iets doet”, zegt apothekersorganisatie KNMP.
Bekijk de uitzending van RTL Nieuws

Dringend advies mondkapje voor bezoekers mondzorgpraktijk onderschreven door mondzorgalliantie

12 oktober – Het dringende advies om een niet-medisch mondkapje te dragen geldt niet voor bezoekers van mondzorgpraktijken. Toch onderschrijft de mondzorgalliantie van KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT dit advies met de ontwikkeling van de tweede coronagolf. Je mag bezoekers vooraf vragen om een mondkapje op te doen, bijvoorbeeld in de wachtkamer. Je mag echter geen patiënten weigeren als zij geen mondkapje willen dragen. Ook medewerkers kun je vragen een mondkapje buiten de behandeling te dragen, bijvoorbeeld in kleed- en lunchruimten, zegt de mondzorgalliantie.

Obstructieve slaapapneu verhoogt mogelijk ernst van gevolgen COVID-19

5 oktober – Patiënten met obstructieve slaapapneu lopen wellicht een verhoogd risico op ernstigere complicaties als gevolg van COVID-19 volgens een onderzoek gepubliceerd in Sleep Medicine Reviews.

Mondzorg valt onder zorg en niet onder de contactberoepen

5 oktober – Het ministerie van VWS heeft volgens de KNMT aan de Mondzorgalliantie bevestigd dat de mondzorg geclassificeerd wordt als zorg en niet als contactberoep. Onlangs werd per abuis op de website van de Rijksoverheid vermeld dat de tandarts onder de contactberoepen vallen. Voor de mondzorg gelden dus de coronaregels die voor de zorg van toepassing zijn.

Peritonsillair abces behandeld bij COVID-19-patiënt

28 september – In verband met de risico’s van aerosolen en het coronavirus is het belangrijk om voor behandelingen aerosolvrije alternatieven te bedenken. Clinici hebben recentelijk een peritonsillair abces bij een positief-geteste man verwijderd met antibiotica en steroïden in plaats van de gebruikelijke procedure. Lees meer over de casus

Informeer patiënten vooraf over coronatoeslag

28 september – De NZa meldt dat zij veel signalen krijgt van patiënten die vooraf niet zijn geïnformeerd door hun mondzorg-aanbieder over de toeslag meerkosten corona. De NZa en de beroepsgroepsorganisaties in de mondzorg roepen daarom mondzorgaanbieders op patiënten hier vooraf over te informeren.

Mondzorgmedewerkers krijgen voorrang bij testen op corona

21 september – Mondzorgmedewerkers krijgen met ingang van 21 september tijdelijk prioriteit bij het testen op corona.  Als je voldoet aan de criteria kun je 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken, tel. 0800 – 8101.

Voorwaarden behandelen bijzondere doelgroepen aangepast

17 september – Er is een nieuwe versie verschenen van het addendum bij de Leidraad Mondzorg Corona. De nieuwste versie van het addendum heeft een nieuw triageschema en extra toelichting over de uitgangspunten voor het verlenen van zorg aan kwetsbare ouderen en gehandicapten uit instellingen. Bekijk de Leidraad en het addendum op de website van de KNMT.

Nieuwe versie Leidraad Mondzorg Corona (5.0) en nieuw triageschema

7 september – Het aangepaste RIVM-beleid voor patiënten en mondzorgverleners rondom nauw contact met besmette personen, thuisisolatie en quarantaine is nu ook opgenomen in een nieuwe versie van de Leidraad Mondzorg Corona. Ook de triagevragen en het stroomschema zijn erop aangepast, schrijft de KNMT.

Quarantaineregels mondzorgverleners aangescherpt

31 augustus – Het RIVM heeft de richtlijn voor testen en inzet van zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis aangepast. Wat zijn de regels voor tandartsen, mondhygiënisten en ander teamleden zonder klachten voor wel/niet werken in coronatijd:

 • Teruggekeerd uit risicogebied/-land: code oranje/rood  – Quarantaine tot 10 dagen na terugkeer
 • Met positief geteste huisgenoot – Quarantaine tot 10 dagen na laatste contact
 • Met positief getest nauw contact – Quarantaine tot 10 dagen na laatste contact
 • Met huisgenoot met luchtwegklachten en koorts en/of benauwdheid – Quarantaine tot de testuitslag van huisgenoot bekend is

De quarantaineperiode blijft ook van toepassing als er tijdens deze periode een coronatest wordt uitgevoerd en de uitslag hiervan negatief is.

Uitzondering op bovenstaande regels: Als de continuïteit van de zorg in het geding komt (bijvoorbeeld door een personeelstekort), mag de mondzorgverlener die geen klachten heeft tijdens de quarantaineperiode wel in de praktijk blijven werken, maar natuurlijk wel volgens de regels van de Leidraad Mondzorg Corona.

WHO adviseert voor mondzorg strikte regels aan te houden zoals Nederlandse Leidraad Corona

13 augustus – In de media verscheen gisteren het bericht dat de World Health Organisation (WHO) zou adviseren niet-essentiële tandartsbezoeken uit te stellen. Deze internationale berichtgeving die is overgenomen door een aantal Nederlandse media, stelt dat de WHO de kans op besmettingen in een tandartspraktijk te groot zou achten. De WHO doet de oproep echter aan landen die nog niet volgens een Corona-leidraad werken, zoals Nederland dit als eerste land wel deed, schrijven de KNMT, ANT en NVM-mondhygiënisten.

Communicatie met patiënten in coronatijd – NZa-special

12 augustus – Het is belangrijk dat patiënten weten waar ze in coronatijd een antwoord kunnen vinden op hun vragen. Patiëntenfederatie Nederland, het RIVM, het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bieden daarom zorgaanbieders ondersteuning met de NZa-Special: ”Communicatie met patiënten in coronatijd”.

Update Leidraad Mondzorg Corona – versie 4.01

21 juli – De Leidraad Mondzorg Corona is per 20 juli geüpdate met verduidelijking klachten gezinsleden en omschrijving patiëntengroep B. De ANT beschrijft wat er is gewijzigd.

Behandeling van coronapatiënten: volg de protocollen strikt op

1 juli – De afgelopen maanden konden coronapatiënten voor spoedeisende mondzorg terecht bij de Corona-centra Acute Mondzorg (CAM).Vanaf 1 juli moeten coronapatiënten met spoedklachten weer in reguliere mondzorgpraktijken behandeld worden. Wat vraagt de behandeling van een coronapatiënt van een tandarts? dental INFO vroeg het aan CAM-tandartsen Paul Voorbraak en Carmen Brinkcate. Lees het interview. Bekijk ook de Update Leidraad Mondzorg Corona – versie 4.0 – met werkinstructie Spoedzorg COVID-19 op de website van de KNMT.

Sluitingsdatum voor aanvragen continuïteitsbijdrage is 14 juli 2020

29 juni – Zorgaanbieders die in aanmerking komen voor de generieke regeling continuïteitsbijdrage hebben tot 14 juli 2020 om deze aan te vragen, meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Update Leidraad Mondzorg Corona – versie 3.2

22 juni – De Leidraad Mondzorg Corona is per 18 juni geüpdate en tevens is het addendum voor mondzorg in instellingen en verpleeghuizen aangepast. De wijzigingen in beide documenten zijn beperkt. De KNMT beschrijft wat er is gewijzigd.

Mondzorgaanbieders langdurige zorg krijgen voorschot

18 juni – De NZa breidt de compensatie voor aanbieders van langdurige zorg uit voor mondhygiënisten en tandartsen die zorg leveren die wordt vergoed uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Mondzorgaanbieders die door het coronavirus forse omzetverliezen hebben geleden of die daardoor onvoldoende financiële ruimte hebben om de lopende rekeningen te betalen, kunnen vooruitlopend op de aanpassing door de NZa alvast een voorschot aanvragen op de compensatie. Het voorschot kan worden aangevraagd bij het zorgkantoor. Lees meer over de regeling op de website van Zorgverzekeraars Nederland.

Spoedmondzorg coronapatiënten naar reguliere praktijken vanaf 1 juli

18 juni – Het Coronacentrum Acute Mondzorg (CAM), dat de afgelopen maanden in 12 praktijken door heel Nederland patiënten met het coronavirus behandelde, gaat sluiten. Vanaf 1 juli moeten alle patiënten weer voor spoedeisende mondzorg bij de ‘gewone’ tandarts of orthodontist terecht kunnen. Om praktijken hierbij te helpen, komt er een nieuwe versie van de Leidraad Mondzorg Corona, een speciale werkinstructie met daarin tevens informatie over benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen en delen CAM-praktijken hun ervaringen. Praktijken kunnen onderling afspraken maken met andere praktijken voor de behandeling van coronapatiënten.

Tip: Beschermkap om verspreiding aerosolen te voorkomen

10 juni – Veel tandartsen en mondhygiënisten kiezen voor het werken met een gezichtsbeschermer voor optimale bescherming tegen het coronavirus. Tandarts Michiel van Genugten van Tandarts 013 uit Tilburg bedacht een andere oplossing: een beschermkap van plexiglas boven het gezicht van de patiënt.

Mondspoeling met chloorhexidine vermindert mogelijk virale lading in speeksel

Het speeksel van COVID-19-patiënten bevat tot dagen na de infectie veel virusdeeltjes. Volgens Koreaanse onderzoekers kan een mondspoeling met chloorhexidine de virale lading in speeksel gedurende een korte periode verminderen, wat tandartsen en mondhygiënisten tijdens behandelingen zou kunnen beschermen.

Wat te doen als patiënt 1% waterstofperoxide inslikt?

8 jun –  Mondhygiënist Saskia den Hartog had in haar praktijk een patiënt die in plaats van te spoelen met 1% waterstofperoxide het opdronk. Ze zocht contact met de ambulanceverpleegkundige en het vergiftigingscentrum en kreeg het volgende advies: “Het beleid is één bekertje water drinken, niet meer. De volgende twee uur maar een heel klein hapje eten en maximaal één bekertje water drinken. Controleer de slijmvliezen en bel bij klachten de huisarts weer”, zo schreef zij op Mondzorgforum.

Wachtkamerposter: ‘Schone handen? Handen af van je mobiel’

2 juni – De KNMT heeft een wachtkamerposter gemaakt om patiënten erop te wijzen dat ze na het wassen of desinfecteren van hun handen óók hun mobiel even links moeten laten liggen. De poster is te downloaden op de KNMT-pagina met alle patiënteninformatie over het coronavirus.

Speekselmonsters gevoeliger voor coronatesten dan nasofaryngaele uitstrijkjes

2 juni – Wat te doen om zicht te krijgen op de coronacrisis? Testen, testen en nog eens testen – maar daarvoor moet er wel voldoende materiaal zijn. Een studie heeft recentelijk gevonden dat het tekort deels kan worden opgelost door nasofaryngaele uitstrijkjes te vervangen door speekselmonsters.

Extra kosten doorberekenen aan zorgverzekering patiënt: regeling op komst

27 mei – Mondzorgpraktijken maken extra kosten door het coronavirus. De mondzorgalliantie van KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT is in overleg met Zorgverzekeraars Nederland over de invulling van de regeling voor compensatie van de meerkosten. De NZa maakte onlangs bekend dat zorgverleners extra kosten als gevolg van de coronacrisis en de RIVM-maatregelen in rekening kunnen brengen.

UV-licht laat zien hoe goed persoonlijke beschermingsmiddelen werken

26 mei – Zelfs wanneer zorgmedewerkers genoeg goede persoonlijke beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben geeft dat geen garantie voor effectiviteit. De materialen moeten ook juist worden behandeld en gebruikt. Volgens een recente publicatie is dit echter vaak niet het geval.

Tim & Amber zorgen voor 1,5 m afstand in de mondzorg

19 meiTim & Amber (1,55 cm hoog x 70 cm breed) helpen mee om op te letten op de 1.5 m afstand in de mondzorg. Zo vind je hen bijvoorbeeld bij SBT en ACTA. “Mijn doel met de figuren Amber en Tim is om bewustzijn van gedrag te creëren maar wel met een kwinkslag”, zegt initatiefnemer Robbert Lubberhuizen.

Geen btw op mondkapjes vanaf 25 mei

19 mei – Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%, meldt Rijksoverheid.nl.

Update Leidraad Mondzorg Corona

18 mei – De Leidraad Mondzorg Corona (LMC) is geüpdate en sluit daardoor aan bij de laatste wetenschappelijke inzichten en het huidige beleid van de RIVM. Wijzigingen: Er is nu een triagevraag voor symptomen of bewezen COVID-19 bij huisgenoten, voorwaarden voor  wel/niet werken bij klachten zijn verder gespecificeerd, er zijn triageschema’s voor mondzorg bij risicogroepen en de FAQ’s is uitgebreid volgens de KNMT.

Webinar Commissie Leidraad Mondzorg Corona – terugkijken

14 mei – De Commissie Leidraad Mondzorg Corona gaf op 6 mei een webinar over de richtlijn die zij hebben opgesteld voor mondzorgverleners om de reguliere mondzorg te kunnen hervatten. Bekijk het gratis webinar terug.

Japan laat tandartsen monsters verzamelen voor coronavirustests

12 mei – Het Ministerie van Volksgezondheid in Japan heeft besloten tandartsen in staat te stellen monsters te verzamelen van mensen waarvan wordt vermoed dat ze met het coronavirus zijn besmet. Hierdoor hopen ze meer tests uit te kunnen voeren.

Dental Expo-organisator Easyfairs Nederland: events volgens 1,5 meter-samenleving

7 mei – Beursorganisator Easyfairs Nederland – de organisator van Dental Expo die verschoven is naar 28, 29 en 30 oktober – gaat zijn evenementen volgens de 1,5 meter-samenleving inrichten. Er wordt onder meer gedacht aan zogeheten ‘time slots’ voor bezoekers en een verruiming van de gehele beursindeling.

EFP infographic voor triage en patiëntbehandeling mondzorg in coronatijd

7 mei – De European Federation of Periodontology ontwikkelde een infographic voor triage en behandeling van patiënten in de mondzorg, met voorbeeldvragen. Bekijk de infographic.

Tandartspraktijken in België weer open voor reguliere zorg

6 mei – Sinds 4 mei kan de reguliere mondzorg in België weer starten, volgens bepaalde richtlijnen. “Dynamisch karakter laat toe dat tandarts zelf beslist over wat wel en niet moet gebeuren” meldt de Vlaamse Beroepsvereniging (VBT) op Twitter.

Zorgverzekeraars Nederland maakt continuïteitsbijdrage-percentage bekend

4 meiZorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft op 2 mei op haar website de berekeningsmethodiek van de continuïteitsbijdrage die dient als compensatie voor de omzetdaling ten gevolge van de coronacrisis bekendgemaakt. De voorwaarden van de betalingsovereenkomst die praktijkhouders moeten gaan afsluiten zijn nog niet bekend, waardoor geen conclusies kunnen worden getrokken, zeggen de mondzorgkoepels.  ZN verwacht pas over twee weken specifieke informatie over de betaalovereenkomst te kunnen verstrekken. Vragen en antwoorden over de continuïteitsbijdrage vind je op de website van Eldermans | Geerts.

Tips: werken in de mondzorg in coronatijd

4 mei – Tijdens de coronacrisis is er veel onzekerheid: alles loopt nu anders dan wat we gewend zijn. Hoe manage je je praktijk door de coronatijd? Sjoerd Kuiken hield in de afgelopen weken brainstormsessies met tandartsen hierover. De uitkomsten hiervan heeft hij vertaald naar praktische tips voor de tandarts-praktijkhouder voor het werken in de coronatijd.

Testbeleid RIVM: mondzorg wordt nu expliciet genoemd

30 april – Met ingang van 28 april hanteert het RIVM één testbeleid voor alle zorgmedewerkers buiten ziekenhuis. Ook de mondzorg staat nu expliciet vermeld in de richtlijn als een van de zorgsectoren die onder dat testbeleid vallen, meldt de ANT.

Beroepsorganisaties roepen op: Positief getest op het coronavirus? Geef het door

30 april – Nu zorgmedewerkers met milde klachten zich kunnen laten testen op het coronavirus roepen de beroepsorganisaties op om te melden als iemand in jouw praktijk positief getest is op het coronavirus. Melden kan anoniem – wel met vermelding van functie – via de ledenservice van de beroepsorganisatie. Zo kunnen de koepels in de mondzorg gezamenlijk de capaciteit van mondzorgverleners tijdens de coronacrisis in beeld houden.

Webinar Leidraad Mondzorg Corona

29 april – Op woensdag 6 mei, 20:00 – 21:30 uur, verzorgt de Commissie Leidraad Mondzorg Corona een webinar over de richtlijn die zij hebben opgesteld voor mondzorgverleners om de reguliere mondzorg te kunnen hervatten.

Mondkapjes voor mondzorg: geen aanspraak op centrale verdeling

28 april –  De IGJ vindt het belangrijk dat tandartsen en mondhygiënisten zich goed aan de nieuwe leidraad houden. Een van de voorwaarden is hierbij dat er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, beschikbaar zijn. Voor deze mondkapjes kan geen aanspraak worden gedaan op de centrale verdeling van beschermingsmiddelen. Het advies is dus om verstandig om te gaan met de verdeling van zorg en voorrang te geven aan de meest noodzakelijke zorg.

Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen vraagt politiek om onmiddellijke heropstart mondzorg

22 april – Dat schrijft de VBT in een tweet: “VBT vraagt onmiddellijke heropstart tandzorg. Mondonderzoeken zijn noodzakelijke behandelingen, patiënt kan onmogelijk zelf diagnose stellen. NL voorbeeld volgen. @PedroFacon @Maggie_DeBlock” 

Mondzorgpraktijken kunnen weer starten met reguliere zorg

22 april – Mondzorgpraktijken kunnen vanaf vandaag, 22 april, weer reguliere zorg hervatten. Er is hiervoor de Leidraad Mondzorg Corona opgesteld door de mondzorgkoepels. Deze leidraad is voorgelegd aan het RIVM, de IGJ en VWS en zij stemden hiermee in.

Hotlines voor geestelijke gezondheid zorgmedewerkers en tandartsen

21 april – Gezondheidsorganisaties zetten hotlines op voor geestelijke gezondheid om ondersteunend personeel te helpen bij hun samenwerking in de bestrijding van het coronavirus.

Stickers en posters met info en routing patiënten in coronatijd

21 april – Kuiken Praktijkmanagement heeft diverse toepassingen ontwikkeld voor de mondzorg, zoals informatieposters, ‘houd afstand’-stickers en handdesinfectie bordjes. Dit alles voor een goede informatievoorziening en routing van patiënten in jouw praktijk.

Deense tandartspraktijken weer geopend

20 april – Deense tandartspraktijken zijn vanaf vandaag weer open, meldt NU.nl.

Mondzorgpraktijken staan klaar om werk te hervatten

20 aprilTandartsen en mondhygiënisten zijn in staat om op verantwoorde wijze hun reguliere zorgverlening te hervatten, melden de mondzorgkoepels. De Commissie Leidraad Mondzorg Corona heeft voor de hervatting een leidraad opgesteld met veilige richtlijnen. Ook hielden de KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT op 18 april een gezamenlijk webinar ‘Samen professioneel omgaan met corona’.

Haal- en brengservice voor gebitsprothese kwetsbare ouderen met videoconsult

15 april – Veel dragers van gebitsprotheses zijn extra kwetsbaar voor het COVID-19 virus en kunnen of willen daarom de deur niet meer uit. Om kwetsbare ouderen te helpen, heeft 4Dental een haal- en brengservice voor beschadigde gebitsprotheses gelanceerd, met online video consults.

Overzicht financiële regelingen coronacrisis voor zorgaanbieders

14 april – De laatste weken zijn de verschillende financiële regelingen gepubliceerd door de Rijksoverheid en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Eldermans | Geerts heeft alle financiële regelingen op een rij gezet: voor wie is de regeling, de voorwaarden, of er sprake is van terugbetaling en hoe de regeling aangevraagd kan worden.

Webinar Defensie met adviezen mentale gezondheid zorgprofessionals

14 april – Het ministerie van Defensie hield een webinar voor zorgprofessionals met adviezen voor mondzorgprofessionals. Charles Groenhuijsen spreekt hierin met een traumachirurg, verpleegkundige, psychiater en psycholoog.

Duitse tandarts houdt videospreekuur

14 april – De Duits tandarts Efthimios Giannkoudis van een tandartspraktijk uit Düsseldorp vertelt in deze video over hun online videospreekuur. Hij bespreekt via beeldbellen de klacht van de patiënt om te bepalen of er sprake is van een spoedgeval.

ACTA: Neem bij spoedeisende hulp aanvullende infectiepreventiemaatregelen

9 april – ACTA-wetenschappers Catherine Volgenant, Ilona Persoon en Hans de Soet adviseren mondzorgverleners die spoedeisende hulp verlenen om aanvullende infectiepreventiemaatregelen te nemen. Zij schreven eerder een artikel over infectiepreventie in de mondzorg tijdens de uitbraak van SARS-CoV-2. “Het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt wordt uitgescheiden via speeksel en kan zich mogelijk verspreiden via aerosolen. Daarom bestaat er een verhoogde kans op verspreiding via mondzorgbehandelingen”, schrijft ACTA.

Bellen met KNMT-voorzitter Wolter Brands en penningmeester Henk Donker

8 april – KNMT-leden kunnen voor vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor de mondzorg of  contact over het KNMT-beleid daarin bellen met voorzitter Wolter Brands en penningmeester Henk Donker. Dit kan elke woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur, via tel. 030 6076 305, meldt de KNMT.

Mogelijk groter risico op ernstige corona-infectie door roken, vapen en drugs

7 april – Tot nu toe werden vooral ouderen en mensen met onderliggende medische aandoening als risicogroep gezien voor COVID-19. Volgens recent onderzoek zijn roken, vapen het drugsgebruik echter ook factoren die bijdragen aan het ontstaan van pneumonia door het virus.

Commissie Leidraad Mondzorg Corona: adviezen infectiepreventie tijdens coronacrisis

6 april – De beroepsorganisaties KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT hebben onlangs de Commissie Leidraad Mondzorg Corona ingesteld die de beroepsgroep op korte termijn zal voorzien van eenduidige adviezen rondom infectiepreventie gedurende de coronacrisis. Er bleek vooral behoefte te zijn aan informatie rondom (aanvullende) maatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen bij verschillende patiëntencategorieën.

Zorgverzekeraars Nederland geeft financiële steun aan mondzorg

6 aprilZorgverzekeraars Nederland heeft in een brief aan branche- en beroepsverenigingen duidelijkheid verschaft over de ondersteuning van mondzorg en andere zorgaanbieders als gevolg van het coronavirus. Bekijk de voorwaarden voor deze steun voor gecontracteerde en niet-contracteerde zorgaanbieders.

“Mondhygiënisten willen aan de slag, maar moeten patiënten ‘nee’ verkopen”: interview Omroep Gelderland

2 april – “Het is heel spannend. We krijgen vanmiddag nieuws. Dat gaat er over of er financieel iets voor ons wordt geregeld, want wij vallen overal buiten. Maar nog veel belangrijker is of we weer aan de slag mogen of  niet.” Dit zei mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna in een interview met Omroep Gelderland. “Je kan heel moeilijk anderhalve meter afstand houden. Maar aan de andere kant, we doen ons werk niet voor niks. Juist de afweer is op dit moment heel belangrijk. Zeker mondhygiënisten werken juist aan die afweer.”

KRT/KRM stellen herregistratieverplichting uit

2 april – Gezien de bijzondere omstandigheden met COVID-19 stelt het KRT de herregistratie verplichting met onmiddellijke ingang tot nader order uit. Ook het KRM geeft aan: “In deze bijzondere situatie kunt u uitstel aanvragen voor maximaal een half jaar. U kunt hiervoor middels het aanvraagformulier ‘Uitstel van herregistratie in het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten’ een aanvraag doen via www.kieskrm.nl.”

Mondzorgkoepels pleiten samen voor noodpakket mondzorg

2 april – Alle mondzorgkoepels (KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT) pleiten vandaag gezamenlijk in een overleg met VWS, NZa en ZN voor een noodpakket met specifieke steunmaatregelen voor de mondzorg, op basis van een gezamenlijke statement.

Brabantse tandartsen zetten hun tanden in verbindend lied

Tandartsen Merel Kooning (41) en Wim van Uum (42) uit Brabant hebben samen een lied geschreven waarin zij oproepen om met elkaar te verbinden. “Met ‘Laten we ons verbinden’ willen we alle inwoners van Nederland laten weten dat ze er niet alleen voor staan.” Beluister het lied

Duits laboratorium produceert 3D-geprinte gezichtsmaskers

1 april – Veel tandartspraktijken die nog open zijn kampen momenteel met een groot tekort aan gezichtsbescherming. Daarom draait het Duitse Bösing Dental overuren om gezichtsmaskers te 3D-printen.

Mondzorgkoepels laten uiterlijk donderdag 2 april weten wat verlenging overheidsmaatregelingen t/m 28 april betekent voor mondzorg

1 april – De mondzorgkoepels laten uiterlijk donderdag 2 april weten wat de verlenging van de overheidsmaatregelen betekent voor praktijken, meldt de ANT. “Per definitie zouden al kwetsbare groepen tot en met 28 april afgebeld moeten worden. Daar kan al mee begonnen worden.” Bekijk een overzicht van wat wordt verstaan onder kwetsbare groepen op de website van de ANT.

VWS werkt aan reddingsplan zorg

30 maart – Het ministerie van VWS werkt aan een reddingsplan voor de zorgsector, schrijft Skipr. “Geen enkele instelling mag door de coronacrisis failliet gaan”, aldus een woordvoerder van VWS. VWS, brancheorganisaties in de zorg, IGJ, zorgverzekeraars, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Belastingdienst en NZa overleggen sinds twee weken over het reddingsplan. Bedoeling is om het pakket maatregelen binnen een week te presenteren.

Oproep ANT aan tandartsen: meld NZa bij dreiging faillissement

30 maart – De ANT roept tandartsen en praktijkhouders die failliet dreigen te gaan doordat financiële steunmaatregelen te laat of te gebrekkig zijn op, om dit te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). “Door de coronacrisis heeft vrijwel de hele mondzorgsector te kampen met een omzetdaling van 95% of meer. Dit terwijl alle vaste kosten gewoon doorgaan”, zegt de ANT.

Mondzorg op afstand: wat kan je doen en hoe declareer je?

30 maart – Nu een fysiek consult niet meer wenselijk is, moet de tandheelkundige en medische sector op zoek naar andere manieren om patiënten te bereiken. Door mondzorg op afstand kan je je werk deels voortzetten, bijvoorbeeld als het gaat om een probleemgericht consult of beugelconsult. Wat is toegestaan, wat zijn de opties en hoe declareer je?

Uit de media: hoop op medicijn en vaccin in de coronacrisis

30 maart – Nu het coronavirus zich blijft verspreiden in dit gedeelte van de wereld lijkt het enige dat de pandemie echt kan stoppen een vaccin. Maar hoe ver is men momenteel met de ontwikkeling hiervan? Dit is wat de media erover schreven.

Onderschat het virus niet: IC-arts geeft interview over zijn werk op de IC in Brabant

25 maart – “Het is alle hens aan dek in Brabant”, zegt Mustafa Albayrak, anesthesioloog-intensivist en oprichter van mobiel anesthesieteam AIC – dat ook werkzaam is in de mondzorg. Sinds een week werkt de IC-arts in het ziekenhuis in Boxmeer. Op Radio Rijnmond gaf hij een interview over zijn werk.

CED vraagt Europese Commissie om steun voor tandartsen op lange termijn

25 maart – Marco Landi, voorzitter van de Council of European Dentists (CED), vraagt de individuele EU-lidstaten en de Europese Commissie om de financiële langetermijngevolgen voor tandartsen door de coronacrisis te helpen verzachten.

IDEM 2020 vakbeurs: nu online experience door coronavirus

24 maartIDEM 2020 – een vakbeurs die door de Singapore Dental Association samen met de Koelnmesse wordt georganiseerd – zal nu geheel digitaal worden gehouden vanwege de coronacrisis. IDEM 2020 zal een online platform worden waar exposanten de mogelijkheid krijgen om hun producten en oplossingen te tonen, met zowel opgenomen video’s als live stream sessies.

Tandenfee in Argentinië niet in quarantaine

24 maart – In deze moeilijke tijd is het goed om eens nieuws met een glimlach te kunnen lezen. Zo ook dit bericht over de tandenfee in Argentinië. Alle niet-essentiële bedrijven zijn daar gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar de regering maakt een uitzondering voor één persoon: de tandenfee. Op een vraag van een zevenjarig jongentje liet de president op Twitter weten dat de tandenfee nog mag blijven werken. De moeder van het jongetje stuurde een tweet naar de Argentijnse president Alberto Fernandez: “Beste @alferdez, ik wil u vragen of die sluiting ook voor de tandenfee geldt. Joaquin heeft zijn eerste tand verloren en we weten niet of we een brief mogen achterlaten voor de fee (want we vinden de tand niet meer). We willen niet dat de tandenfee in de problemen komt of dat de politie hem oppakt.” De president reageerde daarop: “De tandenfee mag nog steeds beloningen achterlaten voor tanden die uitvallen, want hij staat niet onder quarantaine. De rest van de mensen daarentegen wel.”

Alle events verboden

24 maart – De lockdown die – na de massale tocht van Nederlanders naar het strand afgelopen weekend – werd verwacht, kwam er maandagavond niet tijdens de persconferentie over het coronavirus. Er werden wel verschillende maatregelen aangescherpt. Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten worden tot en met met 1 juni verboden, eerder was dit tot en met 6  april. Dit geldt dus ook voor alle items in de Mondzorg Agenda.

Vlaamse richtlijn (nog) voor behandeling in de praktijk – (nog) niet van toepassing op Nederlandse situatie

24 maart – De Vlaamse richtlijn rondom behandelen tijdens de coronacrisis geeft in detail aan hoe behandeld mag worden.
Deze richtlijn is (nog) niet van toepassing op Nederlandse praktijken, meldt de KNMT.
In Nederland geldt sinds 16 maart het advies om alleen patiënten met spoedklachten te behandelen met reguliere beschermingsmiddelen als ingeschat wordt dat de patiënt niet besmettelijk is.

Hergebruik mondkapjes mogelijk door plasma-ionisatie

24 maart – Zoals iedereen weet is er momenteel een tekort aan FFP2 mondkapjes in Nederland. Roy Pelzer heeft een methode ontdekt waardoor met behulp van plasma-ionisatie de kapjes kunnen worden gesteriliseerd en ze tot twee keer kunnen worden hergebruikt.

Wat wordt verstaan onder spoedeisende mondzorg?

23 maart – De mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT en ook de Vlaamse beroepsverenigingen VBT en VVT adviseren hun leden om de reguliere zorgverlening op te schorten en uitsluitend spoedbehandelingen te doen bij niet-coronapatiënten. Het ministerie van VWS en de IGJ ondersteunen dit advies. Wat wordt er nu verstaan onder “spoedeisende mondzorg”?

IGJ laat termijnen voor zorgaanbieders los bij verplichtingen en verzoeken

23 maart – Zorgaanbieders en de jeugdhulp hebben hun handen vol door het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat in deze periode daarom de termijnen voor zorgaanbieders los die normaal in het toezicht gelden. Bijvoorbeeld als zij een reactie moeten geven op een inspectierapport. Of als zij een onderzoeksrapportage over een calamiteit moeten inleveren.

IGJ: stop met mondzorg die geen haast heeft

23 maart – “Tandartsen en mondhygiënisten moeten stoppen met mondzorg die geen haast heeft”, meldde de IGJ op vrijdagavond 20 maart. Dit om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zij moeten alleen in spoedgevallen nog patiënten behandelen.

KNMT-voorzitter Wolter Brands in OP1 over spoedbehandeling in de praktijk

23 maart – Wolter Brands, KNMT-voorzitter, vertelt in OP1 van 20 maart over het onderzoek van de NY times “waarin werd aangegeven dat tandartsen aan de top staan bij beroepen die het eerste de klos zijn bij corona”.
“Het probleem is dat wij 1,5 meter afstand moeten houden, en ja, ik kan niet met een verrekijker een controle doen. Bovendien zijn de mondkapjes die we normaal gebruiken niet zo geschikt tegen corona. Dan moet je de FFP2 maskers hebben. Deze zijn bijna niet beschikbaar. We zijn nu bezig om een systeem te bedenken waarbij je een soort selectie hebt: van welke mensen denken we dat ze niet besmettelijk zijn. Dat is deels een gok, en die behandelen we in de praktijk.” Op de vraag: “Waar baseert u dat gokje op”, zei Brands: “Dat is natuurlijk wel een educated guess. Je kijkt bijvoorbeeld of iemand verkouden of grieperig is. Dat is juist ons probleem, de onzekerheid. Maar dat hebben wij niet alleen, dat heeft iedereen.” Bij spoedgeval gaat het volgens Brands om mensen die echt pijn hebben.

Beluister het fragment van Op1 van 20 maart vanaf 58:22

Ook overheidssteun voor zzp’ers en praktijken die behandelingen tijdelijk terugbrengen tot spoed

22 maart – De nieuwe NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud), de vervanger van de regeling voor arbeidstijdverkorting, geldt nu ook voor tandartsen die nu tijdelijk alleen spoedbehandelingen doen vanwege het coronavirus, liet het ministerie van Economische Zaken weten. Ook voor zzp’ers geldt deze regeling, vertelde minister Koolmees in een interview met de Volkskrant.

Aanmelden Landelijk Coördinatiepunt Zorgprofessionals

19 maart – NU’91, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, is een landelijke coördinatiepunt voor zorgprofessionals gestart. Iedereen met een zorgachtergrond die zich wil inzetten tijdens de coronacrisis brengen zij in kaart. Zodra de nood aan de man is, hebben zij een database beschikbaar met extra zorgverleners.

Gezocht: beademingsapparatuur

18 maart: Het ministerie van VWS is dringend op zoek naar beademingsapparatuur, meldt de KNMT. Kan je deze apparatuur tijdelijk ter beschikking stellen? Stuur dan een mail naar: coronabeschermingsmiddelen@minvws.nl.

Oproep verpleegkunde Radboudumc: wie heeft er spatbrillen en mondkapjes over?

18 maart – Wij ontvingen een oproep van Cindy Otten van de afdeling verpleegkunde C5 van het Radboudumc: Wie heeft er spatbrillen en mondkapjes (ffp2 of ffp3) voor hen over? Als je hen kunt helpen, stuur dan een e-mail naar info@dentalinfo.nl Wij sturen de aanvraag naar hen door. Cindy mailde ons:

Ik werk op de afdeling met patiënten die verdacht worden van het Corona virus en er is een vreselijk te kort aan spatbrillen. Ik draag deze bril om niet via mijn (oog)slijmvliezen besmet te raken. Eveneens mijn collega’s.
Wij zijn bijzonder hard op zoek na iemand die deze brillen zou willen en kunnen doneren… En evt mondkapjes.
Zodat wij onze zorg blijven kunnen geven, zonder zelf besmet te raken.
Wie helpt onze afdeling C5 #radboudumc?

VWS steunt inzet KNMT om over te gaan op spoedzorg

18 maart – Het ministerie van VWS heeft zojuist laten weten dat ze het advies van de KNMT – in samenwerking met de ANT, NVM-Mondhygiënisten en ONT – ondersteunt om de reguliere zorgverlening te staken en in de eigen praktijk nog uitsluitend spoedzorg te verlenen aan niet-coronapatiënten.

Kabinet maakt miljarden vrij voor bedrijven en zzp’ ers

18 maart – Het kabinet komt met een bijzonder noodpakket om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken. Dit pakket is voor alle  ondernemers – van grote bedrijven tot zzp’ers – en omvat verschillende maatregelen. Zo kunnen ondernemers drie maanden belastinguitstel krijgen. Zzp’ers kunnen versneld gebruik maken van een inkomensondersteunende regeling. Ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.
Als de praktijkomzet minstens procent gedaald is, is er recht op werktijdverkorting waarbij de overheid tot 90% van de salarissen overneemt. Dit loopt via het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Doorbetaling van loon en coronacrisis

17 maart – Wanneer moet je als praktijkhouder loon doorbetalen? Bekijk het stroomdiagram op de website van Eldermans | Geerts.

Financiële compensatie voor praktijken door overheid

17 maart – Voor praktijken zijn er twee manieren waarop de overheid kan helpen bij financiële problemen door het coronavirus:

 1. Borgstelling BMKB
  Het Ministerie van Economische Zaken bekijkt of de huidige Borgstelling BMKB uitgebreid kan worden. Met deze borgstelling kunnen bedrijven tegen gunstigere voorwaarden geld lenen bij een bank. Het is onduidelijk of deze regeling voor zzp’ers geldt.
  Meer over de BMKB op de website van de overheid
 2. Werktijdverkorting
  Als werkgever kun je werktijdverkorting aanvragen als je minimaal 2 en maximaal 24 weken minstens 20% minder werk hebt. Ook wordt gekeken hoe groot de financiële schade is van het bedrijf.
  Lees meer op de website van de ANT over voorwaarden

Reacties mondzorg op advies voor opschorten niet-spoedeisende mondzorg

16 maart – Bericht op dental INFO: Hoe reageert de mondzorg op het advies om de reguliere mondzorg op te schorten?
KNMT-voorzitter Wolter Brands was op maandagochtend 16 maart op NPO Radio 1 om toelichting te geven rondom het advies om niet-spoedeisende mondzorg op te schorten. Luister het fragment terug. Brands: “Als ik naar de reacties kijk die ik gekregen heb, dan zullen de meeste tandartsen zeggen: dat volgen wij op, uit maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Mondzorgforum: 92% van mondzorgprofessionals is voor opschorten reguliere zorg. Dit bleek uit een poll op Mondzorgforum op Facebook die ingevuld werd door 275 mondzorgprofessionals.

Opschorten reguliere mondzorg

15 maart, 16.27 uur – Zondagmiddag 15 maart adviseerden de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT  en ook de Vlaamse beroepsverenigingen VBT en VVT hun leden om met ingang van maandag 16 maart 2020 en in ieder geval tot 6 april 2020 de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoed bij niet-coronapatiënten.

Lees ook het advies voor Vlaamse tandartsen van Sciensano in samenwerking met VVT,  VBT, CSD de Société de Médecine Dentaire.

Dental Expo 2020 verplaatst vanwege coronavirus

15 maart – De komende editie van de vakbeurs Dental Expo die gepland staat op 19, 20 en 21 maart 2020 in RAI Amsterdam, wordt verplaatst naar een later moment vanwege het coronavirus.

Coronavirus algemene updates

Een overzicht van de pagina’s waar je het laatste nieuws over het coronavirus voor mondzorgprofessionals kunt vinden:

Informatie van de Rijksoverheid: van onderwijsvragen tot vragen voor werkgevers, werknemers en ondernemers.

RIVM- Actuele informatie

RIVM – Vragen en antwoorden, inclusief risicogebieden

RIVM – Video hoe was je je handen thuis?

GGD – Telefoonnummers

Rijksoverheid – Veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers en werknemers

Rode Kruis – Met onder andere video WHO over gebruik mondkapje

World Health Organization – Actueel nieuws coronavirus

Mondzorgnieuws coronavirus

KNMT – Laatste nieuws coronavirus

ANT – Coronavirus: 10 voorzorgsmaatregelen

NVM-Mondhygiënisten: Laatste nieuws coronavirus

Richtlijn infectiepreventie mondzorg – vooral handhygiëne (H4, pag 43) is belangrijk.

 

 

Lees meer over: Corona, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z