Actueel coronavirus: info voor de mondzorg

Coronavirus: waar vind je actuele informatie?

Een overzicht van de laatste stand van zaken over het coronavirus en de mondzorg.

ACTA: Neem bij spoedeisende hulp aanvullende infectiepreventiemaatregelen

9 april – ACTA-wetenschappers Catherine Volgenant, Ilona Persoon en Hans de Soet adviseren mondzorgverleners die spoedeisende hulp verlenen om aanvullende infectiepreventiemaatregelen te nemen. Zij schreven eerder een artikel over infectiepreventie in de mondzorg tijdens de uitbraak van SARS-CoV-2. “Het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt wordt uitgescheiden via speeksel en kan zich mogelijk verspreiden via aerosolen. Daarom bestaat er een verhoogde kans op verspreiding via mondzorgbehandelingen”, schrijft ACTA.

Bellen met KNMT-voorzitter Wolter Brands en penningmeester Henk Donker

8 april – KNMT-leden kunnen voor vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor de mondzorg of  contact over het KNMT-beleid daarin bellen met voorzitter Wolter Brands en penningmeester Henk Donker. Dit kan elke woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur, via tel. 030 6076 305, meldt de KNMT.

Mogelijk groter risico op ernstige corona-infectie door roken, vapen en drugs

7 april – Tot nu toe werden vooral ouderen en mensen met onderliggende medische aandoening als risicogroep gezien voor COVID-19. Volgens recent onderzoek zijn roken, vapen het drugsgebruik echter ook factoren die bijdragen aan het ontstaan van pneumonia door het virus.

Commissie Leidraad Mondzorg Corona: adviezen infectiepreventie tijdens coronacrisis

6 april – De beroepsorganisaties KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT hebben onlangs de Commissie Leidraad Mondzorg Corona ingesteld die de beroepsgroep op korte termijn zal voorzien van eenduidige adviezen rondom infectiepreventie gedurende de coronacrisis. Er bleek vooral behoefte te zijn aan informatie rondom (aanvullende) maatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen bij verschillende patiëntencategorieën.

Zorgverzekeraars Nederland geeft financiële steun aan mondzorg

6 aprilZorgverzekeraars Nederland heeft in een brief aan branche- en beroepsverenigingen duidelijkheid verschaft over de ondersteuning van mondzorg en andere zorgaanbieders als gevolg van het coronavirus. Bekijk de voorwaarden voor deze steun voor gecontracteerde en niet-contracteerde zorgaanbieders.

“Mondhygiënisten willen aan de slag, maar moeten patiënten ‘nee’ verkopen”: interview Omroep Gelderland

2 april – “Het is heel spannend. We krijgen vanmiddag nieuws. Dat gaat er over of er financieel iets voor ons wordt geregeld, want wij vallen overal buiten. Maar nog veel belangrijker is of we weer aan de slag mogen of  niet.” Dit zei mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna in een interview met Omroep Gelderland. “Je kan heel moeilijk anderhalve meter afstand houden. Maar aan de andere kant, we doen ons werk niet voor niks. Juist de afweer is op dit moment heel belangrijk. Zeker mondhygiënisten werken juist aan die afweer.”

KRT/KRM stellen herregistratieverplichting uit

2 april – Gezien de bijzondere omstandigheden met COVID-19 stelt het KRT de herregistratie verplichting met onmiddellijke ingang tot nader order uit. Ook het KRM geeft aan: “In deze bijzondere situatie kunt u uitstel aanvragen voor maximaal een half jaar. U kunt hiervoor middels het aanvraagformulier ‘Uitstel van herregistratie in het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten’ een aanvraag doen via www.kieskrm.nl.”

Mondzorgkoepels pleiten samen voor noodpakket mondzorg

2 april – Alle mondzorgkoepels (KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT) pleiten vandaag gezamenlijk in een overleg met VWS, NZa en ZN voor een noodpakket met specifieke steunmaatregelen voor de mondzorg, op basis van een gezamenlijke statement.

Brabantse tandartsen zetten hun tanden in verbindend lied

Tandartsen Merel Kooning (41) en Wim van Uum (42) uit Brabant hebben samen een lied geschreven waarin zij oproepen om met elkaar te verbinden. “Met ‘Laten we ons verbinden’ willen we alle inwoners van Nederland laten weten dat ze er niet alleen voor staan.” Beluister het lied

Duits laboratorium produceert 3D-geprinte gezichtsmaskers

1 april – Veel tandartspraktijken die nog open zijn kampen momenteel met een groot tekort aan gezichtsbescherming. Daarom draait het Duitse Bösing Dental overuren om gezichtsmaskers te 3D-printen.

Mondzorgkoepels laten uiterlijk donderdag 2 april weten wat verlenging overheidsmaatregelingen t/m 28 april betekent voor mondzorg

1 april – De mondzorgkoepels laten uiterlijk donderdag 2 april weten wat de verlenging van de overheidsmaatregelen betekent voor praktijken, meldt de ANT. “Per definitie zouden al kwetsbare groepen tot en met 28 april afgebeld moeten worden. Daar kan al mee begonnen worden.” Bekijk een overzicht van wat wordt verstaan onder kwetsbare groepen op de website van de ANT.

VWS werkt aan reddingsplan zorg

30 maart – Het ministerie van VWS werkt aan een reddingsplan voor de zorgsector, schrijft Skipr. “Geen enkele instelling mag door de coronacrisis failliet gaan”, aldus een woordvoerder van VWS. VWS, brancheorganisaties in de zorg, IGJ, zorgverzekeraars, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Belastingdienst en NZa overleggen sinds twee weken over het reddingsplan. Bedoeling is om het pakket maatregelen binnen een week te presenteren.

Oproep ANT aan tandartsen: meld NZa bij dreiging faillissement

30 maart – De ANT roept tandartsen en praktijkhouders die failliet dreigen te gaan doordat financiële steunmaatregelen te laat of te gebrekkig zijn op, om dit te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). “Door de coronacrisis heeft vrijwel de hele mondzorgsector te kampen met een omzetdaling van 95% of meer. Dit terwijl alle vaste kosten gewoon doorgaan”, zegt de ANT.

Mondzorg op afstand: wat kan je doen en hoe declareer je?

30 maart – Nu een fysiek consult niet meer wenselijk is, moet de tandheelkundige en medische sector op zoek naar andere manieren om patiënten te bereiken. Door mondzorg op afstand kan je je werk deels voortzetten, bijvoorbeeld als het gaat om een probleemgericht consult of beugelconsult. Wat is toegestaan, wat zijn de opties en hoe declareer je?

Uit de media: hoop op medicijn en vaccin in de coronacrisis

30 maart – Nu het coronavirus zich blijft verspreiden in dit gedeelte van de wereld lijkt het enige dat de pandemie echt kan stoppen een vaccin. Maar hoe ver is men momenteel met de ontwikkeling hiervan? Dit is wat de media erover schreven.

Onderschat het virus niet: IC-arts geeft interview over zijn werk op de IC in Brabant

25 maart – “Het is alle hens aan dek in Brabant”, zegt Mustafa Albayrak, anesthesioloog-intensivist en oprichter van mobiel anesthesieteam AIC – dat ook werkzaam is in de mondzorg. Sinds een week werkt de IC-arts in het ziekenhuis in Boxmeer. Op Radio Rijnmond gaf hij een interview over zijn werk.

CED vraagt Europese Commissie om steun voor tandartsen op lange termijn

25 maart – Marco Landi, voorzitter van de Council of European Dentists (CED), vraagt de individuele EU-lidstaten en de Europese Commissie om de financiële langetermijngevolgen voor tandartsen door de coronacrisis te helpen verzachten.

IDEM 2020 vakbeurs: nu online experience door coronavirus

24 maartIDEM 2020 – een vakbeurs die door de Singapore Dental Association samen met de Koelnmesse wordt georganiseerd – zal nu geheel digitaal worden gehouden vanwege de coronacrisis. IDEM 2020 zal een online platform worden waar exposanten de mogelijkheid krijgen om hun producten en oplossingen te tonen, met zowel opgenomen video’s als live stream sessies.

Tandenfee in Argentinië niet in quarantaine

24 maart – In deze moeilijke tijd is het goed om eens nieuws met een glimlach te kunnen lezen. Zo ook dit bericht over de tandenfee in Argentinië. Alle niet-essentiële bedrijven zijn daar gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar de regering maakt een uitzondering voor één persoon: de tandenfee. Op een vraag van een zevenjarig jongentje liet de president op Twitter weten dat de tandenfee nog mag blijven werken. De moeder van het jongetje stuurde een tweet naar de Argentijnse president Alberto Fernandez: “Beste @alferdez, ik wil u vragen of die sluiting ook voor de tandenfee geldt. Joaquin heeft zijn eerste tand verloren en we weten niet of we een brief mogen achterlaten voor de fee (want we vinden de tand niet meer). We willen niet dat de tandenfee in de problemen komt of dat de politie hem oppakt.” De president reageerde daarop: “De tandenfee mag nog steeds beloningen achterlaten voor tanden die uitvallen, want hij staat niet onder quarantaine. De rest van de mensen daarentegen wel.”

Alle events verboden

24 maart – De lockdown die – na de massale tocht van Nederlanders naar het strand afgelopen weekend – werd verwacht, kwam er maandagavond niet tijdens de persconferentie over het coronavirus. Er werden wel verschillende maatregelen aangescherpt. Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten worden tot en met met 1 juni verboden, eerder was dit tot en met 6  april. Dit geldt dus ook voor alle items in de Mondzorg Agenda.

Vlaamse richtlijn (nog) voor behandeling in de praktijk – (nog) niet van toepassing op Nederlandse situatie

24 maart – De Vlaamse richtlijn rondom behandelen tijdens de coronacrisis geeft in detail aan hoe behandeld mag worden.
Deze richtlijn is (nog) niet van toepassing op Nederlandse praktijken, meldt de KNMT.
In Nederland geldt sinds 16 maart het advies om alleen patiënten met spoedklachten te behandelen met reguliere beschermingsmiddelen als ingeschat wordt dat de patiënt niet besmettelijk is.

Hergebruik mondkapjes mogelijk door plasma-ionisatie

24 maart – Zoals iedereen weet is er momenteel een tekort aan FFP2 mondkapjes in Nederland. Roy Pelzer heeft een methode ontdekt waardoor met behulp van plasma-ionisatie de kapjes kunnen worden gesteriliseerd en ze tot twee keer kunnen worden hergebruikt.

Wat wordt verstaan onder spoedeisende mondzorg?

23 maart – De mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT en ook de Vlaamse beroepsverenigingen VBT en VVT adviseren hun leden om de reguliere zorgverlening op te schorten en uitsluitend spoedbehandelingen te doen bij niet-coronapatiënten. Het ministerie van VWS en de IGJ ondersteunen dit advies. Wat wordt er nu verstaan onder “spoedeisende mondzorg”?

IGJ laat termijnen voor zorgaanbieders los bij verplichtingen en verzoeken

23 maart – Zorgaanbieders en de jeugdhulp hebben hun handen vol door het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat in deze periode daarom de termijnen voor zorgaanbieders los die normaal in het toezicht gelden. Bijvoorbeeld als zij een reactie moeten geven op een inspectierapport. Of als zij een onderzoeksrapportage over een calamiteit moeten inleveren.

IGJ: stop met mondzorg die geen haast heeft

23 maart – “Tandartsen en mondhygiënisten moeten stoppen met mondzorg die geen haast heeft”, meldde de IGJ op vrijdagavond 20 maart. Dit om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zij moeten alleen in spoedgevallen nog patiënten behandelen.

KNMT-voorzitter Wolter Brands in OP1 over spoedbehandeling in de praktijk

23 maart – Wolter Brands, KNMT-voorzitter, vertelt in OP1 van 20 maart over het onderzoek van de NY times “waarin werd aangegeven dat tandartsen aan de top staan bij beroepen die het eerste de klos zijn bij corona”.
“Het probleem is dat wij 1,5 meter afstand moeten houden, en ja, ik kan niet met een verrekijker een controle doen. Bovendien zijn de mondkapjes die we normaal gebruiken niet zo geschikt tegen corona. Dan moet je de FFP2 maskers hebben. Deze zijn bijna niet beschikbaar. We zijn nu bezig om een systeem te bedenken waarbij je een soort selectie hebt: van welke mensen denken we dat ze niet besmettelijk zijn. Dat is deels een gok, en die behandelen we in de praktijk.” Op de vraag: “Waar baseert u dat gokje op”, zei Brands: “Dat is natuurlijk wel een educated guess. Je kijkt bijvoorbeeld of iemand verkouden of grieperig is. Dat is juist ons probleem, de onzekerheid. Maar dat hebben wij niet alleen, dat heeft iedereen.” Bij spoedgeval gaat het volgens Brands om mensen die echt pijn hebben.

Beluister het fragment van Op1 van 20 maart vanaf 58:22

Ook overheidssteun voor zzp’ers en praktijken die behandelingen tijdelijk terugbrengen tot spoed

22 maart – De nieuwe NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud), de vervanger van de regeling voor arbeidstijdverkorting, geldt nu ook voor tandartsen die nu tijdelijk alleen spoedbehandelingen doen vanwege het coronavirus, liet het ministerie van Economische Zaken weten. Ook voor zzp’ers geldt deze regeling, vertelde minister Koolmees in een interview met de Volkskrant.

Aanmelden Landelijk Coördinatiepunt Zorgprofessionals

19 maart – NU’91, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, is een landelijke coördinatiepunt voor zorgprofessionals gestart. Iedereen met een zorgachtergrond die zich wil inzetten tijdens de coronacrisis brengen zij in kaart. Zodra de nood aan de man is, hebben zij een database beschikbaar met extra zorgverleners. Aanmelden kan via deze link

Gezocht: beademingsapparatuur

18 maart: Het ministerie van VWS is dringend op zoek naar beademingsapparatuur, meldt de KNMT. Kan je deze apparatuur tijdelijk ter beschikking stellen? Stuur dan een mail naar: coronabeschermingsmiddelen@minvws.nl.

Oproep verpleegkunde Radboudumc: wie heeft er spatbrillen en mondkapjes over?

18 maart – Wij ontvingen een oproep van Cindy Otten van de afdeling verpleegkunde C5 van het Radboudumc: Wie heeft er spatbrillen en mondkapjes (ffp2 of ffp3) voor hen over? Als je hen kunt helpen, stuur dan een e-mail naar info@dentalinfo.nl Wij sturen de aanvraag naar hen door. Cindy mailde ons:

Ik werk op de afdeling met patiënten die verdacht worden van het Corona virus en er is een vreselijk te kort aan spatbrillen. Ik draag deze bril om niet via mijn (oog)slijmvliezen besmet te raken. Eveneens mijn collega’s.
Wij zijn bijzonder hard op zoek na iemand die deze brillen zou willen en kunnen doneren… En evt mondkapjes.
Zodat wij onze zorg blijven kunnen geven, zonder zelf besmet te raken.
Wie helpt onze afdeling C5 #radboudumc?

VWS steunt inzet KNMT om over te gaan op spoedzorg

18 maart – Het ministerie van VWS heeft zojuist laten weten dat ze het advies van de KNMT – in samenwerking met de ANT, NVM-Mondhygiënisten en ONT – ondersteunt om de reguliere zorgverlening te staken en in de eigen praktijk nog uitsluitend spoedzorg te verlenen aan niet-coronapatiënten.

Kabinet maakt miljarden vrij voor bedrijven en zzp’ ers

18 maart – Het kabinet komt met een bijzonder noodpakket om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken. Dit pakket is voor alle  ondernemers – van grote bedrijven tot zzp’ers – en omvat verschillende maatregelen. Zo kunnen ondernemers drie maanden belastinguitstel krijgen. Zzp’ers kunnen versneld gebruik maken van een inkomensondersteunende regeling. Ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.
Als de praktijkomzet minstens procent gedaald is, is er recht op werktijdverkorting waarbij de overheid tot 90% van de salarissen overneemt. Dit loopt via het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
Zie ook deze pagina over het NOW op de pagina van UWV.

Zo ziet behandeling van spoedpatiënt er nu uit

Tandarts Reinier Eekelaar liet op LinkedIN een foto zien over zijn behandeloutfit: geheel ingepakt en voorzien van FFP3-kapje.
Reinier-Eekelaar tandarts

Doorbetaling van loon en coronacrisis

17 maart – Wanneer moet je als praktijkhouder loon doorbetalen? Bekijk het stroomdiagram op de website van Eldermans | Geerts.

Financiële compensatie voor praktijken door overheid

17 maart – Voor praktijken zijn er twee manieren waarop de overheid kan helpen bij financiële problemen door het coronavirus:

 1. Borgstelling BMKB
  Het Ministerie van Economische Zaken bekijkt of de huidige Borgstelling BMKB uitgebreid kan worden. Met deze borgstelling kunnen bedrijven tegen gunstigere voorwaarden geld lenen bij een bank. Het is onduidelijk of deze regeling voor zzp’ers geldt.
  Meer over de BMKB op de website van de overheid
 2. Werktijdverkorting
  Als werkgever kun je werktijdverkorting aanvragen als je minimaal 2 en maximaal 24 weken minstens 20% minder werk hebt. Ook wordt gekeken hoe groot de financiële schade is van het bedrijf.
  Lees meer over werktijdverkorting op de website van de Rijksoverheid
  Lees meer op de website van de ANT over voorwaarden

Reacties mondzorg op advies voor opschorten niet-spoedeisende mondzorg

16 maart – Bericht op dental INFO: Hoe reageert de mondzorg op het advies om de reguliere mondzorg op te schorten?
KNMT-voorzitter Wolter Brands was op maandagochtend 16 maart op NPO Radio 1 om toelichting te geven rondom het advies om niet-spoedeisende mondzorg op te schorten. Luister het fragment terug. Brands: “Als ik naar de reacties kijk die ik gekregen heb, dan zullen de meeste tandartsen zeggen: dat volgen wij op, uit maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Mondzorgforum: 92% van mondzorgprofessionals is voor opschorten reguliere zorg. Dit bleek uit een poll op Mondzorgforum op Facebook die ingevuld werd door 275 mondzorgprofessionals.

Opschorten reguliere mondzorg

15 maart, 16.27 uur – Zondagmiddag 15 maart adviseerden de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT  en ook de Vlaamse beroepsverenigingen VBT en VVT hun leden om met ingang van maandag 16 maart 2020 en in ieder geval tot 6 april 2020 de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoed bij niet-coronapatiënten.

Lees ook het advies voor Vlaamse tandartsen van Sciensano in samenwerking met VVT,  VBT, CSD de Société de Médecine Dentaire.

Dental Expo 2020 verplaatst vanwege coronavirus

15 maart – De komende editie van de vakbeurs Dental Expo die gepland staat op 19, 20 en 21 maart 2020 in RAI Amsterdam, wordt verplaatst naar een later moment vanwege het coronavirus.

Coronavirus algemene updates

Een overzicht van de pagina’s waar je het laatste nieuws over het coronavirus voor mondzorgprofessionals kunt vinden:

Informatie van de Rijksoverheid: van onderwijsvragen tot vragen voor werkgevers, werknemers en ondernemers.

RIVM- Actuele informatie

RIVM – Vragen en antwoorden, inclusief risicogebieden

RIVM – Video hoe was je je handen thuis?

GGD – Telefoonnummers

Rijksoverheid – Veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers en werknemers

Rode Kruis – Met onder andere video WHO over gebruik mondkapje

World Health Organization – Actueel nieuws coronavirus

Mondzorgnieuws coronavirus

KNMT – Laatste nieuws coronavirus

ANT – Coronavirus: 10 voorzorgsmaatregelen

NVM-Mondhygiënisten: Laatste nieuws coronavirus

Richtlijn infectiepreventie mondzorg – vooral handhygiëne (H4, pag 43) is belangrijk.

 

 

Lees meer over: Corona, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z/